Бюджетната комисия реши: 9% ДДС за вино, бира и фитнеси

OFFNews 29 юли 2020 в 14:32 4222 2

Снимка БТА, архив

Менда Стоянова (ГЕРБ), председател на бюджетната комисия към Народното събрание

Парламентарната Комисия бюджет и финанси разшири кръга на стоките и услугите, облагани с по-нисък данък добавена стойност (ДДС). 9% ще е той за виното, бирата, туристическите оператори и екскурзиите със случаен превоз. Към тази група в последния момент бяха добавени фитнесите и спортините съоръжения, сред които басейни, игрища и други, съобщава БГНЕС. 

Предложението е на "Обединени патриоти", а на коалиционен съвет в началото на седмицата получи подкрепата и от ГЕРБ.

В понеделник премиерът Бойко Борисов обяви, че ще се свали ДДС на туристическите агенции, случайния превоз, виното и бирата. Всичко това беше мотивирано с подпомагането на закъсали сектори заради коронакризата. От 1 юли тази година на 9% беше свалена и ставката за ресторанти, книги, памперси и бебешки пюрета.

"Това още веднъж показва, че пробив в единната ставка винаги води единствено до разширяване на видовете услуги под натиска и искането на съответните бизнеси, което е съвсем нормално", заяви след заседанието председателят на комисията Менда Стоянов, която неведнъж е изразявала личната си позиция против диференцираната ДДС ставка.

Промените бяха гласувани директно на второ четене през отворения за обсъждане Закон за местните данъци и такси, а на заседанието на парламента в четвъртък предстои да бъдат одобрени окончателно в пленарната зала. Така ще могат да влязат в сила от 1 август и да действат до края на 2021 г. като временна мярка, заедно с намаленото ДДС за ресторантите, кетъринга, книгите и детските стоки.

В рамките на днешното заседание депутатите приеха и текстове, даващи възможност на туроператорите, взели аванси от своите клиенти, но изпаднали в невъзможност да осъществят пътуванията, да предложат заместващ ваучер, а ако клиентите откажат – срокът за възстановяване на сумата да бъде до края на годината.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5712

2

tough

29.07 2020 в 16:09

Ще ставаме все по-кръчмарска република, то се е видяло. Наливат народни пари за зрелища и забавления, а не за развитие.
 
X

Да помогнем на украинските деца!