Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

BILLA за глобата за евтино олио: КЗК не отчита външните обстоятелства

OFFNews 30 септември 2022 в 11:24 2295 0

Хипермаркет

Снимка Pixabay

"Категорично не сме съгласни със заключенията на комисията, имаме всички основания да обжалваме и ще го направим в законоустановения срок", обявяват от веригата.

Веригата супермаркети BILLA изрази становище за решението на КЗК да я глоби заради промоция на олио от март т.г. Глобата бе наложена "заради отделни случаи на липса или недостатъчни наличности на слънчогледово олио при провеждане на промоция".

Компанията ще обжалва решението на комисията.

"BILLA България винаги се е придържала към своята политика да предлага стоки на реалните им цени в интерес на българските потребители. Именно поради тази причина през март 2022 г. ние не увеличихме цената на слънчогледовото олио, а предложихме продукта на цената, договорена с производителите няколко седмици преди самата промоция. Доставените количества многократно надхвърляха обичайното търсене. Въпреки това, заради широко тиражираните от медиите опасения, че военният конфликт в Украйна ще доведе до дефицит на храни в България, потребителите се ориентираха към презапасяване със стоки от първа необходимост. В резултат, продажбите на олио достигнаха рекордни нива и планираните за промоцията количества рязко намаляха. Отделен фактор е невъзможността да бъде осигурена нова доставка в кратък срок, тъй като капацитетът на производителите на олио трябва да се ангажира поне 1-2 месеца предварително", се казва в позицията. От веригата допълват, че КЗК приема липсата на достатъчно наличности за нелоялна търговска практика, като въобще не отчита външните и непредсказуеми за BILLA България обстоятелства, довели до високия интерес към олиото.

"Категорично не сме съгласни със заключенията на комисията, имаме всички основания да обжалваме и ще го направим в законоустановения срок", завършва становището.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews