КЗК глоби Кауфланд и Билла - пуснали на промоция олио, от което нямат достатъчно бройки

OFFNews 29 септември 2022 в 20:11 50607 1

Олио

Снимка Пиксабей

Комисията за защита на конкуренцията санкционира Кауфланд и Билла.

Комисията за защита на конкуренцията санкционира "Кауфланд" и "Билла" за нелоялна конкуренция.

КЗК наложи имуществена санкция на „Кауфланд България ЕООД енд Ко“ КД в размер на 0,03% от нетните приходи от продажби на дружеството за 2022 г. (равняващи се на 565 052 лв.) за извършено нарушение по чл. 32, във връзка с чл. 33 от ЗЗК (заблуждаваща реклама).

В проучването по преписката, образувана служебно от КЗК, е установено, че по време на провеждане от „Кауфланд България ЕООД енд Ко“ КД на промоционална активност със слънчогледово олио „Плиска“ няма налични количества от промоционалните продукти в определени обекти. 

Наложената имуществена санкция на „Билла България“ ЕООД е в размер на 0,03% от нетните приходи от продажби на дружеството за 2022 г. (равняващи се на 250 089 лв.) - за извършено нарушение по чл. 32, във връзка с чл. 33 от ЗЗК (заблуждаваща реклама).

В проучването по преписката, образувана служебно от КЗК, е установено, че по време на провеждане от „Билла България“ ЕООД на промоционална активност със слънчогледово олио „Реоли“ и високоолеиново олио „Папас“ няма налични количества от съответните промоционални продукти в определени обекти.

И в двата случая - с "Кауфланд" и "Билла", Комисията за защита на конкуренцията приема, че "безспорно е налице несъответствие на обещаното с рекламните послания за продажба с намалена цена на промоционалните продукти и фактическото изпълнение на рекламодателя".

От КЗК посочват още, че "рекламата има заблуждаващ характер по начина на нейното представяне въз основа на използваните в рекламните брошури твърдения за намалени цени и налични в определен период основни хранителни продукти, ответното дружество е в състояние да отклони към собствените търговски обекти потребителите, до които достигат рекламните послания, като по този начин може да се увредят интересите на конкурентите, които предоставят същите продукти на пазара".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1035

1

Niko Kolev

29.09 2022 в 22:58

А Холандският регулатор е отнел лиценза на Турски пАток:
https://www.svoboda.org/a/niderlandy-otozvali-litsenziyu-u-kompanii-operatora-turetskogo-potoka-/32057816.html

Сега 400км джилезо остават за скрап.