Бензиностанции укрили над 5 млн. лева данъци през 2018 г.

OFFNews 27 февруари 2019 в 21:00 3034 0

Бензиностанции са укрили 5,3 млн. лева от данъци през миналата година. Това съобщи директорът на Националната агенция за приходите (НАП) Галя Димитрова.

Те са успели да укрият данъци чрез манипулации на данните от продажби. Не са отчетени продажби за 955 хил. литра горива, уточни тя.

По думите ѝ НАП проверява всяка цистерна с гориво, която влиза в страната и която е доставена от държава членка на ЕС. 

"Имаме пълна информация за всяка една цистерна и проследяваме нейното разпространение", обясни Димитрова и допълни, че втората линия на контрол са данъчните складове, като се осъществява "денонощен мониторинг и на вход, и на изход на абсолютно всички данъчни складове".

„В момента имаме ревизия и на бензиностанциите на Веселин Марешки. Но една част от неговите горива са свързани с получаване на отстъпки“, допълни Димитрова.

Вътрешният министър Младен Маринов обясни, че се проверяват различни сигнали, а само в сряда са били посетени 16 бензиностанции.

"Координационното съвещание бе на ниво областни дирекции, тъй като искаме на териториално ниво да продължим с проверките на търговските обекти, които се занимават с продажба на горива и петролни продукти, както и такива, които въобще не съществуват в правния мир, ако има такива, и се занимават с такава дейност изцяло извън закона“, каза Маринов.

Според директора на Агенция "Митници" Георги Костов за миналата година са извършени 2220 проверки, при които са констатирани множество нарушения. Общото задържано количество енергийни продукти било 724 хил. литра и 56 000 кг твърди горива.

Началникът на Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата Георги Черков пък допълни, че през 2018 г. през центъра са били осъществени 13 спецоперации, при които съвместни екипи са проверили 141 обекта, като са установили 247 нарушения, най-често свързани с разлики в касовата наличност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови