Банките в Германия са готови да начисляват отрицателни лихви за всички клиенти

OFFNews 04 декември 2019 в 09:15 1768 0

След пет години на отрицателни лихви, наложени от Европейската централна банка, германските кредитори са готови да прекрачат и последното табу: начисляване на отрицателни лихви на всички клиенти физически лица, започвайки със сметките в евро, съобщава Bloomberg.

Въпреки че много банки вече са въвели отрицателни лихви за клиентите си от сегмента "Банкиране на дребно", то те се отнасяха само за депозитите от над 100 хил. евро. Това вече се променя, след като един малък кредитор близо до Мюнхен, планира да наложи ставка от минус 0,5% за всички депозити за нови клиенти. Друга банка в източната част на страната въведе вече подобна практика, а трета обмисля въвеждането дори и на по-голяма отрицателна лихва.

Причината кредиторите да се подготвят за продължителен период на отрицателни проценти е забавянето на европейската икономика. 

През септември Европейската централна банка намали депозитната ставка до -0,5% от -0,4%.

"Вратите са отворени за отрицателните лихви и скоро може да видим верижна реакция", коментира Фридрих Хайнеман от Института за икономически изследвания ZEW.

Германските кредитори смятат, че ще получат удар по репутацията си, заради прехвърлянето на отрицателните лихви върху клиентите физически лица, защото хората в Германия спестяват много повече от разполагаемия доход,  отколкото в други части на Европа.

Нивото на спестявания в страната е било около 10% през 2017 г., което е почти два пъти по-голямо от средното за еврозоната, според Deutsche Bank.

Кредиторите, които прехвърлят отрицателните ставки на ЕЦБ върху клиентите, обикновено правят това само за големи компании или заможни клиенти и за депозити над определн праг.

Регионалната банка Volksbank Raiffeisenbank Fuerstenfeldbruck е сред първите, които променят тази практика. От банката са заявили, че ще наложат отрицателна ставка от 0,5% за новите си клиенти.

Според икономисти отрицателните лихви са сигнал за новите клиенти, че банките не се нуждаят от техните пари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови