България губи позиции в класация за свобода заради съдебната система

OFFNews 15 септември 2016 в 12:56 6894 2

България губи позиции в престижната класация по икономическа свобода на института "Фрейзър".

Данните от изследването традиционно се представят у нас от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Страната ни заема 45-о място от общо 159 държави и територии. Преди година бяхме на 42-а позиция. Класацията се прави по критерии като възможности за личен избор, доброволна размяна, свободата за навлизане и конкуренция на нови пазари, сигурността на личността и частната собственост.

На челните две места тази година, както и миналата, са Хонконг и Сингапур, следвани от Нова Зеландия, Швейцария и Канада. На дъното на класацията са Венецуела, Либия и Конго.

Позицията на България съвпада с резултатите, които постигат държави като Израел, Монголия и Никарагуа (по 7,39 точки от 10 възможни). Това ни отрежда 20-о място в ЕС при 15-о място през миналата година.

Най-лошите резултати на страната ни отново са по показателя "Съдебна система и право на собственост". Данните на института "Фрейзър" показват, че данните в тази област на практика не са се променили след 2005 г., което е доказателство за несъстоялата се съдебна реформа, за неспазването на върховенството на закона и липсата на независима съдебната система, коментират от ИПИ

По-високата икономическа свобода означава повече доходи. Страните в горната четвърт на класацията имат почти 8 пъти по-висок БВП на човек от населението в сравнение със страните в долната четвърт - съответно $41,288 и $5,471.
По-високата икономическа свобода означава по-ниска бедност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12201

1

nali

15.09 2016 в 14:53

"Върховенство на закона"
ХА
Тука има върховенство на партията!
Вие какво искате сега, свобода или стабилност?
Ако се случат тези тъй желани промени и реформи, то стабилността ще спре да свети и ще се прибере в Банкя.