България е загубила милиард на Капитан Андреево, ЕК започва одит на място

OFFNews 07 юли 2022 в 14:15 11527 2

Христо Даскалов

Снимка БГНЕС/Михаела Катеринска

Христо Даскалов

За 10 години България е загубила около 1 милиард лева заради това, че частна фирма е извършвала фитосанитарния контрол на граничния ни пункт "Капитан Андреево", съобщи пред БНР директорът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) проф. Христо Даскалов.

Става въпрос за "Евролаб 2011" - отстранена със скандал от границата. Скандалът бе твърдение, подкрепено с аудиозапис до медиите, за предложен подкуп от 100 хил. лева - по преценка на самия Даскалов. Парите, подадени му от предшественика му Пламен Моллов под формата на "документация", били отказани. Предназначението им било да не закача фирмата на границата - външна за ЕС.

Даскалов оповести още, че Европейската комисия започва одит на ГКПП "Капитан Андреево". Той ще бъде на място заедно с инспекторите, които ще проверят дали фитосанитарният, медицинският и животинският контрол се извършват съгласно регламент 625 на ЕК. Даскалов посочи, че през последните две години одитите са правени онлайн.

От 20 май БАБХ пое всички етапи от извършвания на границата с Турция фитосанитарен и ветеринарен контрол върху стоки, вносът от трети страни, за сметка на частната фирма "Евролаб 2011". Тя подаде жалби в съда, които бяха отхвърлени. Върховният административен съд отхвърли искането на фирмата, която протестираше решението на държавата да изпрати свои служители за контрол на влизащите от Турция плодове и зеленчуци. Зам.-министърът на земеделието Иван Христанов пък съобщи, че е получавал заплахи, а му е предлаган и подкуп.

Според Даскалов е имало конфликт на интереси, тъй като "Евролаб 2011" е действала като оператор, като е посрещала камионите от турска страна и им е съдействала за по-бързо преминаване през пункта, а същевременно е извършвала лабораторния контрол на стоките им. Когато системата е работила така, откритите проби с пестициди са били около 1.5-2%, а сега са около 10% от 800-900 направени проби, каза още Даскалов.

Попитан кой трябва да понесе отговорност за създадената през годините ситуация, той каза, че тя е размита.

"Сагата започва през 2011 г., когато е създадена БАБХ. Оттогава е започнала подготовка скъпите дейности да бъдат прехвърлени на частната лаборатория. Можем да предполагаме какво се е случвало, дали е имало пакети, куфари с пари. Това, което е трябвало да постъпва в републиканския бюджет, е било дадено да постъпва в други сметки", каза Даскалов.

Добави, че подписваните заповеди са направени така, че да изглеждат законно. Между тях са се появявали неща, които обществото е нямало как да види и никой не ги е санкционирал. Според него би следвало прокуратурата да се занимава с ощетяване на държавния бюджет.

Преди дни Агенцията по храните прекрати и договора за наем на фирмата "Евролаб 2011" и вече има определено помещение за нова лаборатория на границата, където държавата да извършва дейността си. Има проект за оборудването ѝ, обявена е и обществена поръчка за купуването му, набират се кадри за обучение.

Попитан дали при нови избори промяната на границата може да се окаже обратима ситуация, проф. Даскалов даде положителен отговор, обосновавайки се с поведението на определени политически сили, които той е наблюдавал в парламента и защитават фирмата "Евролаб 2011".

Даскалов добави, че схемата позната като "Златният гьол", където се дезинфекцират превозните средства, е част от пейзажа чрез разклонение на същата фирма.

"Нашите юристи извършиха огромна работа. Договорът изтича в края на годината. Нашата цел е да съберем цялата информация, да съберем суми или да го прекратим. Ако го прекратим, ще се наложи държавата да се охарчи много, защото условията са много неизгодни от нея. Ако ние управляваме, решението е категорично, дезинфекцията ще се извършва от БАБХ от догодина", каза Даскалов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22546

2

dolivo

07.07 2022 в 15:59

Не работят съдилищата, че да опандизят и обезимотят всичката сган дето краде.

5827

1

pisnamiotmutri

07.07 2022 в 15:01

НО въпреки, че от ГЕРБ обикалят студията ежедневно никой няма да ги вкара във вредния за рейтинга оправдателен режем по темата. Тема, за която Трифонов крещеше в ефир, че не иска да слуша и че нищо не знае и не го интересува.