България е на дъното в ЕС по производителност на труда

Александра Маркарян Последна промяна на 30 юни 2015 в 16:15 10448 12

Антъни (Тони) Томпсън, постоянен представител на Световната банка за България, Чешката република и Словакия

Снимка БГНЕС/Боби Тошев

Антъни (Тони) Томпсън, постоянен представител на Световната банка за България, Чешката република и Словакия

Производителността на труда на България е най-ниската в сравнение с всички останали страни в региона (Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Словакия, Словения и Румъния) и много под тази за целия ЕС, по данни на Световната банка, обявени днес.

У нас средният ръст на производителността е 3% годишно, докато например в Литва и Румъния достигна 5% в периода 2000-2013 г. Ако се запазят сегашните демографски тенденции и показателите за работната сила, ръстът у нас ще се увеличи до 4% годишно до 2040 г. Това няма да позволи на страната ни дори да намали пропастта в доходите у нас спрямо тези в най-бедната страна-членка на ЕС преди разширяването от 2004 г. - Португалия, констатират от Световната банка.

С оглед тенденцията в демографията ни, до 2050 г. работещите българи ще трябва да са средно с 1/3 по-ефективни от сега, за да запазят дори сегашната слаба производителност. Тогава един от всеки трима българи ще е над 65 г., а един от всеки двама ще е в трудоспособна възраст и ще трябва да изхранва все повече деца и пенсионери. 

За да се повиши производителността, което би довело до траен икономически растеж и повишаване на доходите, трябва да се повиши ефективността на икономиката ни, в която изобилства от големи фирми с много и неефективни служители и оставащи малки фирми със значително по-висока производителност.

Подобряването на този показател може да се случи чрез: повишаване качеството на образованието - особено основното и висшето, за което ефективността е все още предизвикателство; стимулиране на ученето през целия живот; въвеждане на все повече иновации; ефективна съдебна система; подобряване на инфраструктурата, смятат от СБ.

Ако се преодолее неправилното разпределение на ресурсите на фирмено и секторно ниво и предприятията са 100% ефективни, производителността на труда в промишлеността би могла да се увеличи с до 80%, се казва в доклада на Световната банка.

Те посочват за пример Германия. Ако в България разпределението на работещите във фирмите в даден сектор беше подобно на това в Германия, производителността на труда би нараснала значително: през 2012 г. производителността у нас е била само 55% възможната в предприятията и 30% от тази в услугите. Неправилното разпределение у нас е необичайно високо, което показва, че в България производството и услугите работят много под капацитета си, посочват още от Световната банка.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.07 2015 в 12:12

По темата за "неефективно разпределение на ресурсите на фирмено и секторно ниво", сещате ли се за онзи социалистически виц за японците и тяхното предприятие у нас. Дали японците ноухау за някакво предприятие, осигурили обучение, стартирали го, назначили нужните девет души и си заминали. Върнали се след година, за да видят какви са резултатите. Директорът им казал, че всичко е перфектно и докато се хвалел рекъл "И всичките десет работещи са много доволни." Тръгнал си леко озадачен японецът и на другата сутрин дошъл отново - раздърпан, неизбръснат. "Господин директоре, цяла нощ правя изчисления, но не мога да разбера какво прави десетия човек!" Ех, помислил си директорът, а какво ли щеше да стане, ако научеше, че назначените са 1100!

01.07 2015 в 14:14

Каква е тая "производителност на труда", бе, какви са тия комунистически понятия? Сега е важна далаверата - там сме на челни позиции; колкото и да грабят народа - той си бачка и пак натрупва по нещо за ново окрадване и усвояване!

30.06 2015 в 21:09

После що не сме били получавали заплати като немците и колко било нечестно - другите в ЕС ни грабели... KLETA MAJKA BALGARIQ1!!!11!

30.06 2015 в 18:26

Предложените мерки са ок, особено ефективната съдебна система, но уви, това не се разбира от интелигенцията, какво остава за простолюдието.

30.06 2015 в 18:06

"всеки трябва да търси причините за това или онова преди всичко в себе си."

В статията си го пише черно на бяло: проблемът е "неефективно разпределение на ресурсите на фирмено и секторно ниво". На български това означава две неща -- фирмите се управляват от хора, които не разбират от мениджмънт, а в икономиката собствеността е в ръцете на хора, които не могат да инвестират добре. Това хич не е чудно, като се има предвид кой и как стана богат по време на прехода.

След първоначалното натрупване на капитала, което взе да попривършва, сега следва тежък период, в който тия с парите, заграбени от злоупотреби с власт ще се опитват да си пазят положението.

Като изпофалират и изпоизядат каквото са нагепили, ще почнем да се оправяме. Да кажем, още 25-30 години.

Дотогава търсете шефове, които са се награбили, но не са толкова глупави, че да не си знаят лимитите ;)

30.06 2015 в 17:59

комат, еми на тебе що само другите са ти виновни бе шмульо?

комат, това жена ти ли е или балдъзата?
те акционери ли са или са собствените на "ботика"?


https://youtu.be/ByQcquB0n5A

комат "пуснали са им на комсомолците нова опорна точка "частният дълг е прехвърлен върху европейския данъкоплатец" и сега всичките го преповтарят." важи ли?
какво става с частният гръцки дълг"? Подарен ли е?

30.06 2015 в 17:39

колектив, точно така. И за да затворим кръга, ако работниците са и акционери, да не се мъчим повече - всеки трябва да търси причините за това или онова преди всичко в себе си.

30.06 2015 в 17:34

Дъщерите ми са завършили магистратури в Германия. Как да работят тук когато при заплати там по 3500 евро тук в сродни фирми(работещи с техните) им предлагат 1500-2000лв. дори при по-високи длъжности. Говорим за високо квалифициран труд в производство. На нормалните работници там плащат 1500 евро а тук 700-800лв. Говорим за фирмата в София а на работниците в провинциятя по 500лв. ДЕ Е КИРО НА КИРИЯ? Били направили нашите шефове проучване на пазара. Така било правилно. Немците какво да кажат ... мълчат си... То и ние си мълчим ... иначе хич!!!

30.06 2015 в 17:30

"тогава кой е виновен?"

тоя, дето е избирал управителния орган.

30.06 2015 в 17:28

rabote6t, а ако собственикът не е пряко ангажиран в оперативното управление на компанията, тогава кой е виновен?