Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Авиогигант: Летище София може да помогне много на българската икономика

OFFNews 21 май 2018 в 12:05 4060 0

Летище София се нуждае от развитието на свои собствени директни маршрутни, а не да разчита на близки хъб летища, тъй като това би стимулирало местната икономика и би създало много нови работни места в района на българската столица. Това е позицията на водещия британски летищен оператор Манчестър Еърпорт Груп.

Гигантът, който притежава и управлява три летища във Великобритания: Манчестър, Лондон Станстед и Ийст Мидландс, обслужващи близо 60 милиона пътници годишно, е една от компаниите, интересуващи се от бъдещата концесия на Летище София.

„Силно вярваме, че директните полети водят до стимулиране на пътникопотока, растеж в икономиката и входящия и изходящия туризъм. В това отношение София, като европейска столица, не трябва да разчита на маршрутите на съседните хъб летища (като например Истанбул, Виена или Франкфурт), а се нуждае от свои собствени директни маршрутни връзки, които значително ще допринесат за икономическото развитие на региона и страната, както и ще създадат много работни места за жителите на София и съседните населени места. Летището има потенциала да бъде основния двигател в превръщането на София в едно от най-добрите места в света за живеене, работа и бизнес “, заяви Греъм Фъргюсън, директор „Корпоративно развитие“ в Манчестър Еърпорт Груп на прием на Българо-британската бизнес асоциация (БББА) на тема „Ролята на летищата в стимулиране на регионалния и икономически растеж“.

Събитието събра представители на големи международни компании, членове на БББА, както и гости от британското и китайското посолство в България.

Бяха дискутирани различни теми, сред които и идеята, че различната собственост и управление на летищата води до конкуренцията и високо качество на услугите в полза на пътниците. В това число влизат нивото и начинът на обслужване на полетите, устойчивото управление и въздействието върху околната среда, както и икономическите ползи, които могат да бъдат допринесени за съответните региони.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!