АПИ: Тече инспекция на всички републикански пътища

OFFNews 05 септември 2018 в 11:18 1658 0

Инспекция на всички републикански пътища ще бъде направена до средата на септември по разпореждане на министъра в оставка Николай Нанков. 

През следващата седмица започва одит по пътна безопасност на целия над 80-километров път II-16 Мездра - Своге - Нови Искър и той ще бъде направен от лицензирани одитори по пътна безопасност, съобщи председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов по Нова тв. 

До средата на месеца резултатите ще бъдат обобщени от областните пътни управления и ще се направи анализ на пътната обстановка в страната, уточни Глосов. 

По думите му следствието е направило предписание на община Своге да възстанови мантинелата на пътя и това изяснява въпроса, чия собственост е тя. Той отново обясни, че Законът за пътищата и правилникът за неговото прилагане са ясни и в тях точно са описани отговорностите на АПИ и общината по отношение на пътя в урбанизирана територия. Председателят на УС на АПИ посочи още, че трафик камерите в участъка на пътния инцидент показват, че ограничението на скоростта от 40 км/ч масово не се спазва от превозните средства и превишава с над 30%.

Относно срутилата се къща при с. Василовци в близост до третокласния път III-114 Ружинци-Лом, инж. Глосов подчерта, че пътят е затворен за движение на тежкотоварни превозни средства над 12 т, но забраната не се спазва и никой не контролира трафика. Същият е и случат с пътя Русе - Бяла - пътят е сигнализиран, че е в ремонт, има пътни знаци, но шофьорите карат с висока скорост. Искаме да има хубави пътища, но не може това да стане, без да се ремонтират. Голяма част от тях се ремонтират без да се спира движението, защото няма алтернативен маршрут, каза инж. Глосов.

Във връзка с промените в Закона за пътищата инж. Глосов обясни, че се предвижда създаването на специализирано звено „Национално ТОЛ управление“, което ще се занимава със събирането на електронните пътни такси. Неговата работа ще е свързана с въвеждането на тол системата през следващата година. Постопенно над 900 служители ще бъдат назначени в новата структура и това ще бъдат служителите, осъществяващи контрола, инженерен персонал, технически изпълнители, поддръжка на електронната система и т. н. Около 3 хил. души обслужват тол управлението на Австрия, която е съпоставима по размери с България, съобщи председателят на УС на АПИ. По отношение на въвеждането на електронната система, инж. Глосов препоръча, тези шофьори, които имат действащи винетки след 1 януари 2019 г., да ги регистрират в пунктовете, в които ще бъде таксувана електронна винетка. Ще има преходен период за преминаване от действаща книжна към електронна винетка, но това няма да бъде повече от няколко месеца, счита председателят на УС на АПИ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews