АПИ спря строежа на 4 моста на Хемус - нямат технически проект

OFFNews Последна промяна на 17 юни 2021 в 14:37 1814 0

Агенция „Пътна инфраструктура" спира изграждането на 4 мостови съоръжения в участък 2 от автомагистрала „Хемус", на които е установено, че се работи без технически проект. Най-голямото от тях е с дължина около 1000 м, съобщиха от ведомството.

При направена проверка е констатирано, че на 26 май 2021 г. на Експертен технико-икономически съвет в АПИ представеният от изпълнителя проект е отхвърлен и е изискано изработването на нов проект. Въпреки това работата по изграждането на 4-те мостови съоръжения е продължила без технически проект, което е в категорично противоречие с нормативната уредба и строителните практики.

Продължава работата на останалите съоръжения и по трасето на участък 2, който е от пътен възел „Дерманци" до връзката с път ІІІ-3005 Радювене – Катунец, включително и п. в. „Каленик" (от км 103+060 до км 122+260), на територията на област Ловеч. Очаква се строителните работи на четирите мостови съоръжения да бъде подновена след около 2 месеца, когато трябва да бъдат готови техническите проекти на четирите съоръжения.

Участък 2 е с дължина 19,2 км. В отсечката са предвидени два пътни възела - п. в. „Угърчин" при пресичането с път ІІІ-3504 Угърчин - Ловеч и п. в. „Каленик" при пресичането с път ІІІ-3005 Беглеж - Катунец, съоръжение на р. Каменица, 9 виадукта, надлез и подлез при пътен възел „Угърчин", селскостопански подлези и надлези, площадка за отдих и т. н.

Трасето за аутобана е сред обектите, за които държавната компания Автомагистрали ЕАД получи над 4,5 милиарда лева от държавата, които след това разхвърли на частни компании, за които се смята, че са близки до предишните управляващи. Нередностите бяха констатирани в одитен доклад на Сметната палата, както и от служебния министър на регионалното развитие Виолета Комитова. Според нея държавното дружество е наливало милиони за пътища и укрепване на свлачища без изобщо за тях да има проекти. 

Само за една нощ строителна фирма е получила 100 милиона лева аванс, обяви днес Комитова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови