АПИ: Следващото правителство ще може отново да обяви поръчката за „Струма" до 3 месеца

OFFNews 06 април 2017 в 19:05 5047 1

След разкритията на OFFNews.bg, че ДАНС е арестувала Стефан Гайтанджиев за открадната папка от АПИ, заради което бе спрян търгът за изграждане на най-големия тунел „Железница“ на магистрала „Струма“ пресцентърът на министерството на регионалното развитие и благоустройството разпространи изявление на инж. Пирин Пенчев.

Пенчев е член на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Публикуваме изявлението в пълния му вид и без редакторска намеса:

"На първо място искам да подчертая, че нито АПИ, нито МРРБ са искали процедурата „Проектиране и строителство на автомагистрала „Струма“ Лот 3.1 Тунел „Железница“ да бъде спряна. Напротив!

След назначаването ми в Управителния съвет на Агенцията, незабавно предприехме мерки за реалното започване на работата на комисията, като определихме срок за работата й – до 07 април. В продължение на близо 6 месеца, от август 2016 г. до февруари 2017 г., може да се твърди, че постъпилите оферти не са разглеждани. Ние напълно осъзнаваме значимостта на проекта за изграждане на АМ Струма с използване на европейско финансиране и работим той да се реализира качествено и в срок.

За съжаление, на 31 март, от комисията по оценка на офертите бе установено, за което бях веднага информиран, че липсва част от офертата на един от участниците в процедурата. Съгласувано с министъра незабавно уведомих за това компетентните органи, като същите образуваха досъдебно производство и започнаха незабавни процесуално – следствени действия. Такова нарушение на правилата за работа на комисия и на императивните законови изисквания по отношение на реда за съхранение на постъпили оферти, компрометира изцяло процедурата, принципите за публичност и прозрачност честна и лоялна конкуренция. Това е и основната причина за прекратяването на обществената поръчка.

Искам специално да обърна внимание на това, че при констатирането на нарушения от такъв характер, ако процедурата не бъде прекратена, това е съществено нарушение на правилата за провеждането на обществени поръчки и води до корекции в размер на 100 процента от осигуреното европейско финансиране. И считаме, че към настоящия момент прекратяването на процедурата е единственото законосъобразно решение.

В решението на Управителния съвет на АПИ за прекратяване са изтъкнати и други мотиви, което е с оглед изискванията на закона за постигане на максимална изчерпателност. Това би осигурило недопускане на подобни неточности при предстоящо следващо обявяване на същата обществена поръчка.

Незабавно започваме работа по подготовката на нова документация съгласно действащия ЗОП, така че даже в случай на обжалване на решението за прекратяване, следващото правителство да може в срок от 2 - 3 месеца да обяви поръчката отново. Обществената поръчка ще бъде обявена по досегашното трасе, без промяна на техническите параметри.

Във връзка с тази процедура има и подписано споразумение с организацията „Прозрачност без граници“, което ще продължим. Идеята му е да информираме обществеността и всички заинтересовани страни за развитието на проектните дейности.

За да спрат всякакви манипулации по темата искам още веднъж да подчертая, че всички предприети от страна на Агенцията действия са изцяло в рамките на закона и с цел защита на обществения интерес. Към настоящия момент, предвид образуваното досъдебно производство не мога да Ви съобщя други подробности."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови