Александър Дунчев: Докато спорим за Украйна, реформата в горите потръгна

Депутатът от "Продължаваме промяната" пише, че след спрян 6-годишен договор са спестени на държавата 3 млн. лева, които сега ще отидат за заплати, горски пътища и туристическа инфраструктура

OFFNews 04 май 2022 в 14:59 2543 0

"Докато спорим за Украйна, реформата в горите потръгна", написа във Фейсбук профила си бившият директор на Агенцията по горите и настоящ депутат от "Продължаваме промяната" Александър Дунчев.

В публикацията си той обяснява, че след освобождаването на "зам.-министъра на задкулисието", вторият голям успех на ПП е спасяването на 500 000 лв. за 2022 г. или общо 3 милиона лева за 6 години, които са щели да потънат в касата на една голяма фирма и свързаните с нея партии, ако не е бил прекратен 6-годишният й дългосрочен договор за добив на 30 000 м3 дървесина на корен в ДГС Белово и ДГС Ихтиман.

В началото на март Дунчев заговори за скандални схеми на назначения в горските стопанства, като според него зад тях стои дългогодишният зам.-министър на земеделието Атанас Добрев и БСП. 

Именно Добрев депутатът определи като "образът на задкулисието". След задочен спор между Дунчев и министъра на земеделието Иван Иванов (от квотата на БСП), Атанас Добрев беше освободен от поста зам.-министър със заповед на премиера Кирил Петков. 

Сега Дунчев обяснява, че вторият голям успех за "Продължаваме промяната" е прекратеният договор на "голямата фирма", в която са щели да потънат 3-те милиона лева за шест години. 

Договорът е прекратен от Югозападно държавно предприятие дни след сключването му на 18 март, след като депутатите от "Продължаваме промяната" Димитър Недялков, Марин Шишев, Росен Костурков и Богомил Петков заедно с Дунчев са попитали министъра на земеделието защо в търга за 6-годишен добив на 30 000 м3 са поставени специфични условия. 

Условията за участниците са били да притежават "2 бр. специализирани трактори, 2 бр. булдозери, 3 бр. харвестъра, 8 бр. трактора/камиона за извоз на дървесината, 8 броя коне, 10 бр. резачки, както и 33 бр. работници".

Бившият директор на Агенцията по горите пише, че на тези условия отговаря само спечелилата фирма, "докато при сходни търгове за същите обеми и теренни условия в съседни стопанства са били изисквани 1-2 трактора, 2-3 кончета и 2-3 камиона".

"На 27 април обаче ДГС Белово пуска на редовни електронни търгове без ограничения същата първокачествена иглолистна дървесина от спрения дългосрочен обект. На търговете се явяват 12 фирми, които при истинска конкуренция и наддаване постигат цени от 140 до 180 лв./м3, или с 90-110 лв./м3 повече от началните цени, на които бе продадена същата дървесина на нагласения търг на 18 март", добавя той. 

Дунчев е публикувал и процедурите по отдаване на дървесина от Югозападното държавно предприятие. 

Сходно на редовни електронни търгове в ДГС Ихтиман на 20 април при конкуренция между 2-3 фирми са постигнати цени от 90-150 лв./м3, или с 50 до 70 лв./м3 над началните цени за широколистни и иглолистни дърва, като тези, включени в прекратения дългосрочен обект, обяснява още депутатът. 

Александър Дунчев допълва, че така първоначално продадената без наддаване дървесина чрез прекратения дългосрочен договор на 18 март (за цена от 300 000 лв. за 5600 м3 за 2022 г. или общо 1,8 млн. лв./м3 за 6-те години), изведнъж при реална конкуренция, реално наддаване и без ограничителни условия, се достига продажна цена от 800 000 лв. за 2022 г. - 5 млн. лв. за 6 години.

"Разликата е милиони левове, които вместо да бъдат източени, сега остават в горските стопанства за заплати, ДМС, нови горски пътища и туристическа инфраструктура (и там ще ги поизточат разбира се) и надявам се модерни технологии", обяснява депутатът от "Продължаваме промяната". 

Освен това днес е внесено проекто-решение в Народното събрание с пълния доклад и следните 8 мерки (политики съобразно коалиционното споразумение, неизискващи законови промени) "за защита на конкуренцията и държавните гори от дървената мафия". Според Дунчев "дървената мафия" паралелно прави подписка срещу "Продължаваме промяната".

Осемте мерки, внесени от депутатът, са: 

1. Пълна прозрачност и електронизация на отдаването на дърводобива.

2. Публичност и преразглеждане на правилата за определяне на начални продажни цени, вкл. актуализиране на цените за дърводобив.

3. Преразглеждане/премахване на всички бюрократични ограничения като „местни търговци“, „заявки“, „мощности“, „удостоверения“ и т.н.

4. Разделяне на добива от продажбата на дървесина (т.е. търговците да излязат от гората).

5. Ограничаването на дългосрочните договори за технологична дървесина за големи преработватели до 3 г. и до 20% от преработваните от тях количества.

6. Да се прилага максималният по закон размер на гаранциите от 5% и отделно депозит от 10% при продажба на дървесина.

7. Публичен електронен регистър за дейността и договорите на всички дърводобивни фирми и търговци.

8. Прекратяване на всички договори, които не отговарят на новите условия, вкл. съкращаване на новите дългосрочни договори до 2 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови