Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

"Аджъбадем" купи болница "Токуда" и дял в "Сити Клиник"

OFFNews 21 април 2016 в 12:57 9120 6

Турският здравен холдинг "Аджъбадем" договори купуването на болница "Токуда" и сливането с верига болници "Сити Клиник". 

Сделката е подписана днес, като тя е за 100% от болница "Токуда" и комбинация от закупуване на акциите на част от акционерите на "Сити Клиник" - 76,5% от акционерния дял на новосъздената компания (“Special Purpose Vehicle”) е собственост на “Аджъбадем”, а останалите 23,5% - на акционери от “Сити Клиник”.

С това се създава най-голямата здравна структура в България - 4 лечебни заведения с близо 750 болнични легла и 4 медицински центъра, съобщиха от "Токуда". 

Стойността на сделката не е известна за момента. Тя ще стане ясна, след като Комисията за защита на конкуренцията я сделката.

При положителен отговор от страна на КЗК смяната на собствеността ще бъде факт до средата на годината.  

"Токуда болница София" е най-голямата частна болница в България с приходи от близо 100 млн. лв. за 2015 г. Лечебното заведение е на четвърто място по плащания, получени от Здравната каса. 

"Сити клиник груп" е шестата по приходи частна структура в страната с приходи от около 40 млн. лв., но тази година се очаква да нараснат значително след откриването на нова онкоболница.

„Сделката е в съответствие със стратегията на „Аджъбадем“, която се фокусира върху развиващите се ключови пазари в Централна и Източна Европа и балканския регион. Осъзнавайки нуждата от качествено и високотехнологично здравно обслужване, за „Аджъбадем“ сделката е наистина значима. Световно познатата марка „Аджъбадем“ има добре развити клинични процеси, прецизно управление и оперативен подход. Забележително е, че с обединението на четирите болници, България ще се превърне във водеща страна в региона, в която се предлага най-висок клас здравна грижа“, коментира изпълнителният директор на "Аджъбадем" Мехмет Али Айдънлар. 

"Тази сделка е високо признание за огромните усилия на лекарите, медицинските сестри и здравните специалисти от „Сити Клиник“, които работят отдадено в интерес на пациентите. Ние заедно ще продължаваме да гарантираме висок стандарт и качество на здравните услуги в синергия с „Аджъбадем", допълни директорът на "Сити Клиник" Илиан Григоров. 

В преговорите за болница "Токуда" влезе и Българският червен кръст в съюз с български инвеститори. 

Точната цена за преговорите не е ясна, но според различни източници от БЧК са предложили 100 млн. евро за цялата „Токуда Груп България”. Появиха се и съмнения, че "Аджъбадем" е предложила много по-ниска цена - 35 млн. евро, но въпреки това е предпочетена нейната оферта. 

Председателят на БЧК Христо Григоров обясни, че са имали и проблем с представителя на Тokushukai Medical Group Артър Стърн, който отказвал да се срещне с тях. Така офертата е била изпратена директно на д-р Торао Токуда. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

4

El Commandante

21.04 2016 в 14:44

@giotwer: АДСКИ си прав за Токуда и бездарниците.
Иначе е хотелче, признавам.

Предвид на последните равитие, затваряме тая страница, по отношение на здравето си съм категоричен: японци може, турци не може.

13859

2

Daering

21.04 2016 в 13:34

Кой прочете "Аджъбадем" от първия път, да му дам зелен палец?
 
X

Подкастът на OFFNews