Администрацията с най-голям ръст на разходите за заплати за година

OFFNews 21 септември 2022 в 12:30 1354 1

Разходите на работодателите за труд са се увеличили с над 14 на сто за година.

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Разходите на работодателите за труд са се увеличили с над 14 на сто за година.

Средно с 14.4% нарастват общите разходи на работодателите за един отработен час на служителите им през второто тримесечие на 2022 г. спрямо същия период на 2021 г. Това сочат предварителни данни на Националния статистически институт, публикувани днес. В индустрията увеличението е с 15.0%, в услугите - с 16.8%, и в строителството - с 11.5%.

Общият разход включва сумата за заплати, за социални и здравни осигуровки, обезщетенията при пенсиониране/освобождаване, социални разходи и надбавки, както и данъка върху социалните разходи.

По икономически дейности най-високият ръст на общите разходи за труд е в икономическите сектори „Административни и спомагателни дейности“ - с 22.5%, „Култура, спорт и развлечения“, „Други дейности“ - с по 19.4%, и „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети“ - с 18.2%.

Разходите само за възнаграждения (за отработен час) са се увеличили средно с 14.6% за година, а другите в групата на общите разходи - с 13.5%. Най-голям е ръстът на разходите за възнаграждения в сектора "Административни и спомагателни дейности" (22.8%), а най-нисък е в здравеопазването. В сектора "Хуманно здравеопазване и социална работа" той е едва 1.8 на сто.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша