Quantcast

30 000 души у нас са потомствено безработни

ОFFNews Последна промяна на 27 март 2014 в 07:53 3558 3

В бедност и безработица живеят няколко поколения.
В бедност и безработица живеят няколко поколения.

Към 70 000 души са безработните млади хора у нас според официалните данни, а според Българската стопанска камара (БСК) броят им е по-голям. От тях 30 000 са "потомствено безработните" - такива, които произлизат от семейства на безработни. 

Вече се застъпват поколения, които нямат образование, нямат доходи, нямат социални контакти, с които да помогнат на децата си. Безработни родители - безработни деца, илюстрира проблема ръководителят на Националния център за оценка на компетенциите към БСК д-р Томчо Томов, цитиран от агенция "Фокус".

"Българска стопанска камара направи едно проучване, за да видим какво е положението с образованието на децата в зависимост от статуса на родителите. При родители без висше образование само около 10% от децата следват. При родители, където единият родител е с висше образование, около 40% от децата следват. При родители, където и двамата родители са с висше образование, 80% от децата следват. Нещата са свързани много сериозно със статуса на семейството", обясни Томов. 

„Очертават се две съвременни тенденции. Едната е на тези млади хора, които не работят и не учат, от социална гледна точна не се занимават с нищо. Живеят с доходи, които им изпращат техните родители. Някъде около 10% са тези безработни. А защо? Защото не могат да си намерят работа или доходите от работата, която си намерят, им изглеждат много по-ниски от усилията, които те трябва да положат. Нямат мотивация да учат нещо и да се развиват. Това са млади хора, от нерискови групи. Втората група са потенциално безработни, потомствено безработни”, каза д-р Томчо Томов.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.03 2014 в 15:29

Добре де, какво се чудите толкова?

Аз друго не мога да разбера - как това, че някой е без образование, му пречи на работата?
Аз също не съм завършил университет, но това не ми пречи вече 7 години да си работя, при това на доста добре платена длъжност.
Проблема не е в това колко си, или не си, образован. Проблема е че аз лично познавам няколко млади кадъра, дето ги мързи да гледат, камо ли да работят, и в момента живеят на социални помощи. При това, хора с образование - висшисти!

27.03 2014 в 09:44

Имаш предвид мангалите,обаче не можеш да ги заличиш от лицето на земята.Това е паплач която няма унищожаване!!!Ще съжалявате вие за Хитлеровата идеология ама няма да се върне ....

27.03 2014 в 09:25

Ами то отдавна има една етническа група потомствено безработни, чието съществуване и разрастване се дължи на една друга група потомствено обграбвани в ползва на пръвата с помоща на трета група, съществуваща благодарение на първата.

Въпросът е кога на втората група ще и писне на кофата и ще бие шута на другите две?!