5 хиляди безработни ще бъдат назначени за охранители

OFFNews 26 март 2014 в 14:12 2876 2

5 хиляди безработни ще бъдат наети като охранители с цел да се подобри сигурността и общественият ред в страната, реши правителството на днешното си заседание. Наетите чрез бюрата по труда за 8 месеца ще получават минималната заплата от 340 лева.

МВР и областните управители ще посочат населените места, където ще се наемат охранители, а Вътрешното министерство ще участва в подбора на хората и тяхното обучение и инструктаж.

За целта от бюджета ще бъдат заделени 15 млн. лв. 

Мерките за заетост по програма "Сигурност" бяха анонсирани от премиера Пламен Орешарски на среща с медиите. 

Критериите, по които ще се наемат охранителите ще са свързани с криминалната обстановка в отделните населени места, а не от нивото на безработицата в съответния район. Основното изискване от наетите охранители е да не са осъждани, а основното им задължение ще бъде да наблюдават населените места и да информират силите на реда, когато станат свидетели на противообществени прояви. 

По новата програма ще бъдат назначавани регистрирани в бюрата по труда бивши военни и полицаи от обезлюдяващи райони. Назначенията ще са през бюрата по труда, но държавата ще отпусне допълнителни пари за заплатите им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews