Стойчо Стоев пред Nostrabet: Закъсняваме със селекцията, в Локомотив се изградих като личност

OFFNews 13 юли 2023 в 17:10 990 0

Стойчо Стоев

Снимка Lap.bg

Стойчо Стоев

Новият наставник на Локомотив София, Стойчо Стоев, даде ексклузивно интервю за сайта Nostrabet.com. Той сподели впечатленията си след проведената предсезонна подготовка със „столичните железничари“, констатирайки, че у играчите има умора заради много кратката почивка след изминалия сезон в efbet Лига. Специалистът призна също, че клубът все още е назад със селекционния процес и не разполага с кой знае колко играчи преди старта на шампионата през тази седмица.

Стоев призна, че се радва за завръщането си в професионалния футбол след известна пауза, както и че това се случва именно в родния му клуб. Треньорът е категоричен, че дори и дълги години да се е бил отделил от Локомотив, то той неизменно е запазил всички добродетели, научени в „Надежда“.

Здравейте, господин Стоев! Новият сезон в efbet Лига започва тази седмица. Как оценявате проведената подготовка и доволен ли сте от свършеното в Локомотив София?

Тя беше доста къса, това важи за всички отбори. Твърде късно завърши предишното първенство и времето за почивка преди старта на лятната подготовка за новия сезон беше много оскъдно. Това навярно се отразява на част от футболистите, които не са отпочинали добре и натоварванията им идват в повече. Това обаче е решение на БФС, може би трябваше да се изиграят повече междинни кръгове, за да може футболистите да получат по-дълга почивка. В крайна сметка те именно са хората, които правят продукцията на терена.

Цялостно съм доволен от подготовката при нас, но проблемът е, че имаме малко състезатели. Селекцията за момента е зациклила по ред причини. Една от тях е, че трудно намираме футболисти, които да влизат в нашите параметри, а тези, които влизат пък се отказват в последния момент. Това е проблемът. Ясно е, че селекцията ще продължи и в първите седмици на сезона, тъй като все още имаме малко като качество, а и като количество състезатели и ще ни е трудно.

Споменахте за умора при играчите. За физическа или за ментална умора говорите предимно?

Когато един човешки организъм не си е починал добре, след като е изиграл не малко мачове в първенството, неизбежно се натрупва психическа и физическа умора. Тя се наслагва с всеки мач. Когато няма необходимата почивка в промеждутъка, се получават и проблеми по време на мачовете. Стремим се да коригираме някои неща, за да може да спестим допълнителна умора на играчите.

Споменахте за трудностите в селекционния процес. Очаквате ли скорошни сделки и ще повлияе ли ситуацията на представянето в първия мач?

Какво да Ви кажа, надявам се, че няма да повлияе. Когато имаш малко група е трудно да правиш и необходимите смени. Вече са 5, а аз мога да направя 2, докато другите момчета са юноши. Надявам се да се компенсира липсата на широчина от състезателите, които са на терена.

Локомотив направи стабилен минал сезон. Какви са целите пред Вас за тази кампания?

Трудно се поставят цели, когато все още нямаш изграден състав. Пред мен самия целта е тимът да се окомплектова постепенно и да започне да играе приятен за окото футбол. Това е основната цел. Като се стиковаме вече, чак тогава може да говорим за реални амбиции.

Мислите ли и за нов подход за Купата на България след много силното представяне на Локо през миналия сезон и достигнатия полуфинал?

Да Ви кажа не мога да мисля толкова напред, гледам в краткосрочен план да намеря необходимите футболисти, за да изградя отбор. Това е най-належащото пред мен.

Времето се затопли много в последните дни. Ще окаже ли жегата влияние върху представянето на играчите на терена?

Да, неизбежно е. Тя ще окаже влияние на абсолютно всички отбори, особено за мачовете от 18:30. За късните това няма да е фактор. Говорим за физиология, а горещините се отразяват категорично на динамиката на терена.

Не бяхте заставали начело на даден отбор от много време. Какво е усещането пак да водите подготовка и да сте край тъчлинията?

Приятно е, разбира се. Това е професията ми и съм свикнал да съм край тъчлинията, както се казва. Радвам, че се върнах.

Има ли нови тенденции в първенството в сравнение с предишния период, по време на който бяхте начело на отбор?

Интригата в изминалия сезон беше много по-сериозна, имам предвид за титлата. До последните минути на сезона не се знаеше кой ще грабне шампионата. Имаше интрига и за седмото място, което даваше възможност за бараж, както и за местата, даващи право на оцеляване. Това бяха основните акценти. От спортно-техническа гледна точка не смятам, че може да се говори за коренна промяна.

Самият Вие сте дълбоко свързан с Локо София, и като играч, и като треньор. Какво е усещането да се завърнете в „Надежда“?

Нормално е да съм радостен, това е родният ми клуб. Дал ми е не малко в спортната кариера и ми е на сърцето. Тук бих казал, че съм се изградил като личност, тъй като съм прекарал доста години. Тук бях като малък, тук живея и винаги Локомотив е бил част от съществуването ми. Треньорската професия е такава, че в един момент родният ти клуб е противник за 90 минути. Добродетелите, култивирани в мен обаче, остават и до ден днешен.

Клубът премина през трудни времена в последните години. Каква е разликата сега спрямо онзи отбор на Локомотив преди 15-20 години?

Откровено казано дълго време бях далеч от клуба, като за последно през 2006-а бях част от детско-юношеската школа и не мога да дам точни оценки за разликите. Локомотив е минал през много катарзиси. Помним фалита, след това се завърна в efbet Лига. В момента е най-важно да се стабилизира финансово и спортно-технически и ще дойде време, в което Локомотив пак ще привлича погледите на футболната общественост със своята игра.

В края на миналия сезон имаше някои брожения между собственика Иван Василев и част от феновете на Локомотив. Колко е важно е, че тази буря поотихна за момента?

В един клуб трябва да има обединение и единомислие във всяка една сфера на влияние и между всяко едно звено. Когато има обединение, винаги се върви напред, докато при разединението никога няма печеливш. Надявам се постепенно тези брожения между клуб и фенове да изчезнат и да се постигне обединение между тези два фактора. Който и да спечели от едно разединение, то никога не носи ползи за общото благо.

Имате ли апел към феновете на Локомотив София преди старта на сезона?

Локомотив си е на локомотивците, които обичат клуба, независимо от проблемите, които възникват. Когато си обичаш клуба, той е над всичко.

И за финал, господин Стоев – какво си пожелавате в личен и професионален план до края на годината?

Както казах и в началото, в професионален план се надявам да изградя добър отбор постепенно във времето. В личен план, разбира се, пожелавам здраве на всички близки. Това е най-важното в личен план.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!