Стана ли Юнайтед ъф Манчестър алтернатива на Манчестър Юнайтед?

За 12 години създаденият от феновете клуб прескочи 4 нива в английския футбол, но все още далеч от Премиър лийг

Донислав Донев 07 юни 2017 в 16:01 3244 0

Клубът Юнайтед ъф Манчестър е създаден през 2005 година от недоволни подръжници на Манчестър Юнайтед. Причина за недоволството от страна на привържениците беше придобиването на "червените дяволи" от американския бизнесмен Малкълм Глейзър на 12 май 2005 същата година.

Феновете не приеха появата на Глейзъровата фамилия в клуба и анулираха членствата си в него. Създаването на F.C. Юнайтед е предложено за първи път през февруари 2005 г. от един от фенклубовете на тима "Fanzine Red Issue".

Срещата се провежда в театър "Аполо", Манчестър и се решава че клуба ще се създаде ако поне 1000 човека се съгласят да подкрепят финансово отбора до края на Юли 2005. Всъщност подкрепата за отбора се оказва много по-мощна.

Плановете за създаването на клуба са ускорени и на 14 юни официално Футболната Асоциация на Англия анонсира новосформирания тим Юнайтед ъф Манчестър. Тогава им даваха до 6 месеца живот, а днес те имат нов стадион за 4400 зрители, построен с дарения и пари от благотворителност, на чиито вход пише: "Нашият клуб, нашите правила!".

Къде са те сега? Преди почти 13 години тръгнаха от 10-а дивизия. Този сезон тимът завърши на 13-о място в Северна Висша лига, която е 6-ият ешалон в Англия. За почти 13 години, ФК Юнайтед се е изкачил с четири първенства в футболната пирамида на Острова.

Амбицията на клуба е да стигне до елита и да докаже пак това, което направи и Уимбълдън - че феновете могат да имат футболен клуб и да не подчиняват на правилата на големите пари. През последните години обаче клубът очевидно "боксува" и не може да продължи възхода си от първите четири сезона от създаването си.

Тази история напомня ли ви на някой? Вероятно да. Макар и двете държави да са много различни във всяко едно отношение, има едно нещо, което е общо. Може би феновете на Юнайтед ъф Манчестър и ЦСКА 1948 са луди. Но може би не са.

Все пак това прави човека уникален, защото всеки има различно мнение. Такива привърженици не трябва да бъдат мразени, защото имат свои виждания и обичат истински, обичат до край, обичат напук големите отбори с титли, пари и именити футболисти. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!