Издигат паметник на легенда на Черно море

OFFNews 10 февруари 2017 в 11:57 3110 0

На стадион “Тича” във Варна да бъде издигнат паметник на легендарния футболист на Владислав и Черно море Иван Моканов.

Това е предложение от привърженика на “моряците” д-р Огнян Калинов, който от 25 години живее и работи като лекар в Белгия, съобщи varnautre.bg.

Той ще финансира изцяло проекта, като единственото, което е необходимо за реализирането му, е разрешение от Община Варна и съгласия на собствениците на футболния клуб.

“Това е идея, която нося в себе си от много години. Моканов е най-голямата легенда на Черно море в цялата история на клуба от създаването му през 1913 година. По случай 100-годишнината на Черно море посмъртно той бе награден със Златна значка на БФС за особено големи заслуги за развитието на българския футбол”, заяви д-р Калинов.

Идеята окончателно узрява след спечелването на историческия първи трофей от турнира за Купата на България през 2015 година.

“Вече сме предприели първите стъпки за осъществяването на проекта. Имаме скулптор, който в момента движи нещата. Днес е имало обществен съвет по култура в Община Варна, където са разгледани документите ни. Имаме пълната подкрепа от страна на “зелено-бялата” футболна общественост, сред които са и легенди на Черно море Стефан Богомилов, Божил Колев, Иван Василев, Тодор Марев и др. Единственото, което искам, е да ни дадат два квадратни метра площ на стадион “Тича”, където да поставим орнамента, нищо повече”, каза още медикът.

Паметникът ще е бронзов и ще е в английски стил. Иван Моканов ще бъде облечен с фланелка на Владислав – първият шампион на България по футбол през 1925 година (б.а. Черно море е наследник на Владислав и Тича).

“Всички виждаме как на други стадиони по света почитат историята си… Наближава шампионска годишнина, трябва да я отбележим подобаващо”, завърши Калинов.

* Идеята на д-р Калинов беше разгледана днес на заседание на Обществения съвет по култура в Община Варна. В общи линии членовете му бяха съгласни с предложението.

Кариера като футболист

Иван Георгиев Моканов е носил екипа на Владислав от 1929 до 1944 г. и Тича-Владислав (1945). Има 210 мача и 14 гола в градското и областното първенство на Варна, както и държавното – републиканското първенство на България.

Шампион и носител на купата на страната през 1934, вицешампион през 1928, 1930, 1938 и 1939 и трети през 1937 г. Има 4 мача за „А“ националния отбор (1934-1943). Моканов остава начело на отбора до 1960 и в периода 1964-68, когато вече носи днешното си име Черно море.

Завършва Държавната треньорска школа през 1948 г.. „Заслужил треньор“ (1963), заслужил деятел на физкултурата. Със своите 52 години в служба на клуба, Иван Моканов е синоним на клубна вярност.

Той започва кариерата си в младежкия отбор на Владислав през 1929 г. и две години по-късно вече е титулярен краен бранител в мъжката формация. Моканов е основен стълб в отбраната, отличаващ се със силата на удара си, което се е ценяло много при масово използваната тогава тактика на игра с изритани към нападателите топки.

Поради това си качество, Моканов се превръща и в щатен изпълнител на наказателни удари за отбора. Пропускал е само един път от точката на дузпата. Дългогодишен капитан на Владислав и играещ треньор в предвоенните години от 1937 до 1944, както и при трансформацията на отбора в Тича-Владислав след войната.

Иван Моканов дебютира за националния отбор на 21 май 1933 г. в Мадрид срещу Испания и изиграва последният си мач с националната фланелка на 6 юни 1940 г. в София срещу Словакия.

Кариера като треньор

Като треньор, Моканов се отличава с нюх към откриване на млади таланти и налагането им в представителния отбор. Плод на неговата работа е израстването на футболисти като Недко Недев, Иван Дервентски, Спас Киров, Стефан Богомилов, Божил Kолев, Стефан Янев, Дамян Георгиев, Тодор Марев.

Част от тях достигат до националните формации и правят кариери в столични клубове. Със своите 4 години като играещ треньор на ФК Владислав и 17 години като старши треньор на Черно море, Иван Моканов оглавява класацията за най-дълго служещ треньор на клуб в национален мащаб.

Под негово ръководство, Черно море постига престижни успехи в мачове срещу Аякс Амстердам, на 8 юни 1966 във Варна (3 – 1)[4], както и на турнето в Англия през същата година, когато отборът от Варна побеждава подгласника от предстоящото първенство на 1-ва дивизия, Нотингам Форест (1-0).

Вече в напреднала възраст, Моканов се завръща за един сезон (1979-80) на кормилото на любимият си отбор, който е изпаднал в криза.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!