За първи път от 1945 г. САЩ отстъпват от силните връзки с Европа, обяви ЕК

OFFNews 12 юни 2018 в 12:54 2007 0

За пръв път от 1945 г. президент на САЩ не възприема като стратегическа цел силните евро-атлантически връзки, заяви пред Европейския парламент заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс.

Не ми се ще да обявя разпадането пред очите ни на изградената с много усилия международна система. Единството ни дава сила да се справяме със световните предизвикателства. Предстоящото този месец заседание на Европейския съвет е добра възможност да покажем единство, добави той, цитиран от БТА.

Зам.-председателят на ЕК поиска да не се отлагат безкрайно решенията, свързани с миграцията - една от темите на предстоящото заседание на държавните и правителствените ръководители от ЕС.

Тимерманс поздрави българското председателство на Съвета на ЕС за усилията за постигане на съгласие по въпросите за предоставянето на убежище. Според него досега ЕС е запазил единството си в преговорите с Великобритания, при промяната на правилата за командироването на работници, при отпадането на роуминга.

От името на българското председателство зам.-министър Моника Панайотова отбеляза, че Европейският съвет ще обсъди въпросите за сигурността и отбраната. Тя отчете напредък в осигуряването на възможности за придвижването на военни сили в ЕС и на устойчивост срещу различни заплахи.

По думите ѝ в областта на миграцията има широко съгласие по много въпроси, в точа число за опазването на външните граници. 

Тя подчерта, че по време на председателството са водени интензивни преговори по въпроса, но промените на правилата от Дъблин остават трудни. 

По време на предстоящото заседание на държавните и правителствените ръководители ще бъдат обсъдени и последните събития в областта на международната търговия, както и преговорите с Лондон. 

В последвалите изказвания на парламентарните групи Европейската народна партия (ЕНП) коментира, че макар дипломацията и санкциите да работят, невинаги това важи при управлението на президента на САЩ Доналд Тръмп. Според ЕНП търговското споразумение на ЕС с Канада може да послужи за пример за бъдещи подобни преговори.

Социалистите и демократите упрекнаха италианските власти, че са показали сила за сметка на бременни жени и малки деца в случая с отказа да дапуснат до свое пристанище пореден кораб с африкански мигранти. Социалистите поздравиха властите в Испания, издали разрешение на кораба да акостира, и порицаха управляващите в Австрия и Унгария заради политиката им на възпрепятстване на миграционните потоци.

Европейските реформатори и консерватори коментираха, че въпросът с миграцията се използва за вътрешнополитически спорове. Според тях от самото начало е било ясно, че квотите за разселването на мигрантите няма да сработят, защото са малко държавите в ЕС, където пришълците искат да отидат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови