Венецианската комисия подкрепя конституционните промени в България

OFFNews 23 октомври 2015 в 16:07 2805 1

Снимка Министерство на правосъдието

Министър Христо Иванов пред Венецианската комисия.

Очаквам становището на Венецианската комисия да консолидира волята и да даде смелост на народните представители в работата по реформата на съдебната власт за изграждане на независим съд и ефективна прокуратура, работеща при условията на демократична отчетност.

Това заяви министърът на правосъдието Христо Иванов днес по време на заседанието на Венецианската комисия за демокрация чрез право към Съвета на Европа. 

Министърът участва в днешното пленарно заседание на комисията, на което бе гласувано становище по проектозакона за промени в Конституцията на България в главата за съдебната власт.

Становището подкрепя предложените промени и препоръчва те да не спират дотук. Пълният текст на документа ще бъде публикуван утре на сайта на Венецианската комисия.

В изказването си по време на заседанието министър Христо Иванов благодари на комисията за нейния ангажимент да подпомогне с експертиза усилията на България за съдебна реформа. 

На 22 юли 2015 г. председателят на Народното събрание Цецка Цачева официално поиска становището на Венецианската комисия (Европейска комисия за демокрация чрез право към Съвета на Европа) за законопроекта за изменение и допълнение на конституцията, който мина на първо четене в парламента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!