Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

От партията на Кунева настояват за явно гласуване във ВСС

OFFNews 22 октомври 2015 в 11:20 2345 1

Вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева

„Движение България на гражданите“ застава зад въвеждането н явното гласуване във ВСС и възможността всяко едно едно от съдилищата на втора и последна инстанция да може да сезира Конституционния съд, когато установи противоречия с Основния закон.

Това пишат от партията на вицепремиера Меглена Кунева в позиция, изпратена до медиите, по повод изтичането на 21 октомври на срока за внасяне на предложения за промени в Конституцията между първо и второ четене на законопроекта.

През септември именно депутати от парламентарната група на Реформаторския блок внесоха предложение за изменение в Конституцията, което позволява въвеждането на явно гласуване във ВСС.

"За нас тези две предложения са от първостепенно значение, защото са ядрото на съдебната реформа - наш основен приоритет в изпълнителната и законодателната власти", категорични са от ДБГ.

Според тях процесът на промяна на Основния закон е от особена важност за България.

"Считаме за разумно и отговорно партиите и коалициите да направят съзнателни усилия да предпазят този процес от яростното предизборно противопоставяне, затова след приключване на втория тур на изборите ДБГ ще обяви позицията си по останалите 8 предложения", се казва още в позицията им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!