Страните, отказващи мигранти, да плащат по €250 хил. на човек, предлага ЕК

OFFNews 03 май 2016 в 10:20 3355 3

Европейските държави, които отказват да поемат от тежестта на мигрантската криза, ще бъдат глобявани с около 250 хил. евро на мигрант.

За това съобщава Financial Times, позовавайки се на плановете на Брюксел да направи основен ремонт на правилата за предоставяне на убежище в рамките на Европейския съюз (ЕС).

Наказателната мярка за страните, отказващи да приемат мигранти, е една от най-спорните части в предложението на Европейската комисия (ЕК), което ревизира т.нар. Дъблинска регулация. Предложението ще бъде обявено в сряда.

Самото предложение представлява най-съгласуваният опит на ЕС да спаси системата за предоставяне на убежище, която се срина под тежестта на многомилионната мигрантска вълна към Европа от миналата година. Тогава много държави спряха да се придържат към принципа за безпаспортно пътуване в рамките на Шенгенското пространство.

Реформите на ЕК имат за цел постепенно прехвърляне на повече отговорности от държави като Гърция и Италия към други страни членки. Това трябва да стане чрез автоматична система за споделяне на бежанци в Европа, която да реагира, ако някоя страна бъде внезапно залята от мигрантска вълна.

Санкционирането на държави е заложено в специална клауза, която позволява налагане на глоба на държави, които се опитват да избегнат участие в разселването на мигранти.

Според четирима души, които са запознати с предложението и на които се позовава Financial Times, глобата ще е в размер от 250 хиляди евро за един мигрант. Тези от източниците, които участват в обсъждането на промените в правилата за предоставяне на убежище в рамките ЕС, обаче смятат, че през следващите дни тази сума може да претърпи промени. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

2

El Commandante

03.05 2016 в 10:41

....защото ако да, аз като едното нищо мога да сместя шес-седем джихадита в мазето, кошемуй....

77927

1

El Commandante

03.05 2016 в 10:34

Това ще работи ли наобратно?
Тези които са се съгласили да приемат мигранти ще получават ли по 250 бона на калпак?