Станишев към фон дер Лайен: Хиляди българи протестират, призовавам ви за действия

OFFNews 16 септември 2020 в 16:23 4534 0

Вече повече от два месеца хиляди български граждани протестират за тези европейски ценности, за които Вие говорите – за подотчетно правителство, за прозрачност, за демокрация. Те очакват техният глас да бъде чут в ЕС и да има реакция. Призовавам Ви за действия.

С тези думи българският евродепутат Сергей Станишев се обърна към  председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен по време на дебата за състоянието на Съюза в пленарна зала на Европейския парламент.

В словото си той обърна специално внимание на ситуацията в България и призова Комисията за категорична позиция в контекста на дебатите за върховенството на закона в ЕС, европейските ценности и необходимостта от защита на европейските средства от корупция, незачитане на правовата държава и свободата на медиите в страните-членки.

Днес огромното мнозинство от европейците изпитват несигурност и тревога за своето бъдеще, за своите доходи, за своята работа. За да бъде чут Вашият призив за повече оптимизъм, са нужни действия. Чудесно е, че след първоначалния шок, в това число и с много активната роля на социалистите, Европейският съюз взе важни решения за икономическото възстановяване след пандемията. Най-важното и историческо от тях, разбира се, беше за издаването на общ европейски дълг, за да се осигурят ресурси за инвестиции и за да могат хората и бизнесът да получат реална подкрепа. Сега жизненоважна е скоростта, с която това ще се реализира. Орязани бюджети за следващите години не са отговорът и пътят към глобално лидерство. Повечето от политиките, които са необходими за възстановяването на ЕС, са предложени от социалистите от доста време. Те изискват прилагане, за да бъде Европа по-социална, по-справедлива, по-демократична, каза още Станишев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови