Ройтерс: Кристалина Георгиева може да наследи Доналд Туск като председател на Европейския съвет

OFFNews 01 юли 2019 в 13:37 5052 1

Кристалина Георгиева

Споразумение между европейските лидери, което в момента се финализира, може да излъчи българката Кристалина Георгиева като кандидат за председател на Европейския съвет и наследник на поляка Доналд Туск, съобщава "Ройтерс". За същият пост е спряган и белгийският премиер Шарл Мишел, добавя агенцията.

Европейският съвет представя държавите членки в Брюксел и решава политически въпроси на широка основа.

В момента в Брюксел държавните лидери обсъждат кой да заеме топ позициите в ЕС за следващия мандат.

По последна информация, отново на "Ройтерс", кандидатът за председдател на Европейската комисия - най-влиятелния поста в Евросъюза - Манфред Вебер (ЕНП) по-скоро ще застане начело на Европейския парламент на мястото на Антонио Таяни. Кандидатурата на Вебер за ЕК срещна съпротивата на Франция и Испания. Според "Ройтерс" договорката е Вебер да председателства Европарламента по време на първата половина от обичайния 5-годишен мандат.

Възможни са обаче и промени в последната минута, тъй като преговорите текат.

Отпадането на Вебер като кандидат е успех за френския президент Еманюел Макрон, който разкритикува германеца, че му липсва законодателен опит на високо ниво. „Успяхме, Тимерманс отива в Европейската комисия“, обяви пред „Ройтерс“ неназован дипломат от водеща европсйака държава.

Европейските лидери се надяват на консенсус по темата, тъй като ако тази договорка бъде постигната, настоящият председател на ЕК Жан-Клод Юнкер ще може да даде зелена светлина за избора на шеф на Европейската централна банка. И двамата председатели трябва да встъпят в длъжност на 31 октомври 2019 г.

За да бъде назначен, новият председател на ЕК има нужда от одобрението на 72% от страните членки, които да представляват поне 65% от населението в ЕС. Лидерите са твърдо решени да не си тръгват от Брюксел без да са договорили отговорните позиции, за да не се дава основа за критикуващите съюза да твърдят, че той е в политическа криза и да не допускат спирала от отложени решения, както се случва с Брекзит.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови