Блумбърг: Кристалина Георгиева е сред фаворитите за шеф на новата ЕК

OFFNews Последна промяна на 15 май 2019 в 09:17 4076 1

Кристалина Георгиева

Европейските лидери са обсъдили възможността следващата Европейска комисия да бъде оглавена от изпълнителния директор на Световната банка и бивш еврокомисар Кристалина Георгиева, пише "Блумбърг".

Медията цитира двама неназовани източници, които са запознати с дискусията по темата.

Позицията на председател (президент) на ЕК е една от трите най-ключови, които се освобождават в идните месеци, добавя "Блумбърг". Станалите две са председателството на Европейската централна банка и на Европейски съвет.

"Блумбърг" посочва, че Кристалина Георгиева е бивш зам.-председател на ЕК и бивш еврокомисар по бюджетната политика. Сега ръководи Световната банка, за която е работила и преди позициите си в ЕС - още от 1993 г.

Те е и част от дясноцентристкия съюз, който се очаква да спечели изборите с най-много места в новия парламент. Това ще е плюс за кандидатурата ѝ, допълва медията. Друго предимство е, че е жена, а много правителства смятат, че поне една от ключовите позиции в ЕС трябва да се повери на дама, допълва "Блумбърг". Като плюс се изтъква и сериозната Й позиция в Брюксел по време на комисията "Юнкер". Георгиева отговаряше за бюджета на ЕС точно по време на първото му сериозно намаляване през 2014-1016 г.

Новият председател на Еврокомисията ще бъде избран след европейските избори. Късата листа от кандидати ще бъде обсъдена на нова среща на върха в Брюксел на 28 май, точно след вота.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови