Протест на ВМРО-ДПМНЕ в Скопие срещу “търговията с идентичност”

Йорданка Веселинова 15 септември 2020 в 19:14 3587 0

Снимка Фейсбук/ Христијан Мицковски

Опозиционната партия в Република Северна Македония - ВМРО-ДПМНЕ, организира протестно шествие в Скопие тази вечер против “търговията на властите с македонската идентичност и достойнство”. В основата на протеста са преговорите с България за образа и делото на Гоце Делчев.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ - Християн Мицковски, призова хората да се включат в протеста, тъй като Гоце Делчев е “стълбът” на съвременна Македония, предава БНР. Според него "Гоце Делчев не бива да бъде предмет на никакви преговори", какъвто е и основният лозунг на протеста.

Протестът:

Протестното шествие от Министерството на правосъдието до Министерството на външните работи, организирано от опозиционната партия, се случва скоро след преизбирането на премиера Зоран Заев и дадената от правителството заявка за подновяване работата на съвместната комисия по историческите и образователните въпроси и респективно - на преговорите с България. Организаторите обявиха, че ще се обърнат с искане към македонските историци “да не се поддават на търговия и политически натиск”.

Тези действия бяха провокирани миналата седмица от министърът на отбраната и вицепремиер - Красимир Каракачанов, който повдигна отново темата за евроинтеграцията на Северна Македония. Той заяви, че България ще блокира началото на преговорите на Македония с ЕС ако няма напредък в работата на историческата комисия.

Спорните теми:

Историческата комисия беше формирана в резултат на Договора за добросъседство от август 2017 г., но многото спорни теми блокираха дейността ѝ. След това в страната се проведоха предсрочни избори, което изцяло замрази преговорите. Припомняме, че основните спорни въпроси между българските и македонските историци са общата ни история през Средновековието, но най-вече революционерите от края на 19 и началото на 20 век. Комисията не успя да стигне до консенсус по тези теми, поради което срещи не са провеждани вече десети месец.

Непосредствено след преизбирането си, Заев заяви, че ще поднови преговорите, което обаче провокира лидера на опозиционната партия да организира протеста днес.

Коментарите:

Според македонското издание “Независен”, лидерът на ВМРО-ДПМНЕ, след провала на протестите за цената на електричеството, Мицковски търси нов начин да провокира хората да протестират - този път с образа на Гоце Делчев. Изданието припомня, че това е третият протест, организиран от опозицията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews