"Политико": Защо Юнкер целува Борисов и Европа още търпи България?

OFFNews 06 април 2017 в 13:52 13315 0

Защо председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер целува Бойко Борисов и защо Брюксел все още търпи България с незаетото място в ЕК? Отговор на този въпрос дава Раян Хийт в рубриката на "Политико" Playbook, която представя най-важното от темите в политическа Европа.

България е единствената държава с правителство (не служебното, а бъдещото и предишните на ГЕРБ - бел. ред), което е лоялно на Европейската народна партия (ЕНП, European People's Party - EPP), като това е причина страната ни да се радва на такова внимание от Брюксел, пише Хийт в краткия си анализ.

"ЕНП загуби своето влияние в Европейската комисия и имат само 2 от 15-те места там. Жан-Клод Юнкер никога не е имал близки връзки с новите членки на ЕС. За това ЕНП не може да си позволи да загуби България."

Това е и причината Юнкер да изчаква толкова дълго България да назначи еврокомисар, смята Раян Хийт, който цитира и свой висшестоящ източник от ЕК.

"В обикновена ситуация България не би трябвало да получава такъв толеранс от Европа за това си поведение - малка държава, която създава неудобства, а оставката на Георгиева повлече слухове за нейни лични несъгласия с Юнкер и ръководителят на администрацията му Селмайр."

Хийт завършва анализа си за ситуацията с думите: "Когато България получи новото комисарско място и Бойко Борисов бъде специално целунат от Юнкер, ще знаете защо".

Кой ще заеме мястото на Кристалина Георгиева в ЕК, която беше комисар по бюджета и зам.-председател на Комисията, все още не се знае и у нас. Служебният премиер Огнян Герджиков заяви, че ако се забави съставянето на кабинет, негова ще бъде грижата да издигне номинация за еврокомисар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови