От САЩ очакваме да имаме неограничено изключение за митата, обяви Юнкер

OFFNews 17 май 2018 в 17:24 2448 0

Готови сме на преговори със САЩ, ако ЕС получи неограничено изключение от предлаганите тарифни мерки за облагане с мита.

Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер след края на срещата на върха ЕС - Западни Балкани. 

Готови сме да обсъдим тези мерки с нашите трансатлантически партньори, но желаем да задълбочим връзките и що се отнася до износа на естествен газ, боксит и руда – всичко това да бъде предмет на бъдещи преговори. Заедно със САЩ искаме да работим по тези въпроси, да обсъдим евентуална реформа на Световната търговска организация към ООН. И на последно място сме готови да обсъдим начин за подобряване на достъпа до пазарите на двете страни що се отнася до газ. Повтарям обаче, че няма да водим преговори, ако заплахата от повишаване на митата виси над главите ни, подчерта Юнкер. 

По думите му ако тези изключения са постоянни, ЕС е готов да обсъди и подобряване на достъпа до пазарите на индустриалните продукти, особено автомобили, включително либерализацията на държавните поръчки.

Юнкер коментира и излизането на САЩ от ядрената сделка с Иран, като посочи, че ЕС ще спазва споразумението, докато и Техеран го спазва.

"Трябва да се знае, че американските санкции няма да останат без ефект. Затова имаме като задача от страна на ЕС да закриляме европейските предприятия. По-специално снощи бях окуражен от нашите разговори, тъй като предложенията, които Комисията отправи към Съвета, бяха изцяло подкрепени от държавните и правителствени ръководители. По тази причина ние започваме един процес за налагане на закона за блокажа, което се отнася до санкциите на Европейския съюз. Ще го направим утре в 10:30. След това решихме да позволим на Европейската инвестиционна банка да улесни инвестициите на европейските фирми в Иран, при условие че Техеран поддържа своето сътрудничество. Министърът на енергетиката ще посети Иран, за да продължи взаимоотношенията с иранските власти", заяви той.

Отношенията със САЩ коментира и председателят на Европейския съвет Доналд Туск. 

"Истинският геополитически проблем е не когато имаш непредсказуем опонент или партньор, проблемът е ако най-добрият ти приятел е непредсказуем. Това е същността на проблема ни с нашите партньори отвъд океана. Непредсказуемостта е последното, от което имаме нужда, когато сме с приятели или в семейство. Нашето намерение е продължаване на възможно най-тясното сътрудничество с американската администрация, но имаме нужда от по-малко капризи и по-предсказуем подход, отколкото през последните три-четири месеца, говорим за всеки аспект от геополитиката", каза Туск в отговор на журналистически въпрос. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!