Кристалина Георгиева може да се кандидатира за шеф на ООН

OFFNews 03 ноември 2015 в 13:35 3367 5

Снимка Булфото

Кристалина Георгиева води хоро в центъра на Брюксел

Заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева може да се кандидатира за генерален секретар на ООН, съобщава ClubZ. Тя е обсъдила тази възможност с председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер.

"Председателят и г-жа Георгиева обсъдиха възможността, че този въпрос може да възникне, но за момента заместник-председателката Георгиева е съсредоточена върху сегашната си работа", е казал говорителят на Комисията Маргаритис Схинас.

По думите му Юнкер се отнася с голямо възхищение към международния опит, уменията за водене на преговори и огромната работоспособност на Георгиева.

Очаква се 15-членният Съвет за сигурност на ООН до септември догодина да номинира следващия генерален секретар на организацията, който ще поеме поста от корееца Бан Ки-мун. След това номинираният трябва да получи одобрението от Общото събрание на ООН, в което са представени 193-те страни в организацията. Досега на тази позиция не е имало представител на Източна Европа, след като досегашните генерални секретари са идвали от Западна Европа, Азия, Африка и Латинска Америка.

За длъжността ще се състезава и още една българка - Ирина Бокова. Тя в момента оглавява ЮНЕСКО.

Премиерът Бойко Борисов не се ангажира с подкрепа за конкретна българска кандидатура. Според него първо трябва да има консенсус поне между постоянните членки на Съвета за сигурност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!