Крайната десница в ЕП отказва засега да приеме обратно АзГ

OFFNews 13 юни 2024 в 13:33 851 0

Логото на Алтернатива за Германия.

Снимка БТА/АП

Логото на "Алтернатива за Германия".

Крайнодясната политическа група в Европейския парламент "Идентичност и демокрация" (ИД) засега не планира да приеме обратно "Алтернатива за Германия" (АзГ), независимо от отстраняването на противоречивия политик Максимилиан Кра от групата на германската партия в ЕП, предадоха ДПА и БТА.

Говорител на АзГ потвърди съобщението на "Политико", че френската партия "Национален сбор" и други представители на ИД са взели заедно това решение на среща в Брюксел вчера.

Миналия месец групата на ИД отлъчи АзГ малко преди изборите за Европейски парламент заради скандали, в които беше намесен водачът на листата на германската партия Максимилиан Кра.

След като станаха ясни резултатите от изборите, новоизбраните представители на "Алтернатива за Германия" в ЕП решиха с мнозинство в понеделник да не включват Кра в редиците си.

Това решение беше възприето като опит на АзГ да заздрави отношенията си с останалите крайнодесни партии в Европейския парламент, които образуват политическата група "Идентичност и демокрация", отбелязва ДПА.

Кра определи това решение като грешка и прогнозира, че то няма да промени позициите на ИД.

Кра стана обект на няколко скандала, включително обвинения в получаването на средства от Русия и Китай. Бивш високопоставен приближен на Кра отделно беше арестуван по подозрения, че е шпионирал в полза на Китай.

Максимилиан Кра направи и противоречиви коментари пред италианския вестник "Република", че не всичко членове на паравоенната нацистка организация Шутцщафел (охранителен отряд) са били престъпници, припомня ДПА.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови