Френски министър: Европа да подкрепи политика за връщането на мигрантите в родните им страни

OFFNews 30 ноември 2020 в 16:58 1868 0

Снимка Архив

Европа трябва да засили механизма на солидарност със страните на първа линия по отношение на миграцията. По-специално чрез политика за връщане на мигрантите в родните им страни, заяви днес френският държавен секретар по европейските въпроси Клеманс Бон, предаде БТА. 

Той даде пример с Испания, където се преживява голяма миграционна криза на Канарските острови.

"Трябва това да е приоритет. Когато има установена незаконна миграция, трябва да може да се организира политика за връщане на мигрантите", каза той по време на визита в Мадрид, посветена именно на миграционния въпрос.

Според него механизмът за солидарност няма да бъде достатъчен, за да се гарантира помощ на Испания, една от основните страни, през които мигрантите влизат в ЕС. "Ние можем да допринесем по друг начин, по-специално като организираме политика на завръщане", обясни Бон. 

"Външни граници, полицейско сътрудничество, солидарност, трябва да прокараме пакет от мерки. Имаме интерес да намерим терен на разбирателство с Испания по тези въпроси", допълни още той.

Последните седмици Испания се сблъсква с увеличаване на притока на мигранти на Канарските острови. От началото на годината са пристигнали в страната над 18 000 мигранти. Миналата седмица Испания подписа с Италия, Малта и Гърция писмо, адресирано до висшите представители на ЕС, в което тези четири страни на първа линия в миграционната криза, смятат, че няма достатъчно солидарност между 27-те членки по миграционния въпрос.

Премиерите на четирите страни, подписали писмото, критикуват механизма за солидарност в новия пакт за миграцията, предложен през септември от Европейската комисия, както го определят като комплексен и неясен. Във връзка с това писмо френският държавен секретар увери, че разбира и защитава позицията на Испания, защото не може да се иска от една страна, в която първо влизат мигрантите, да бъде отговорна, без да се дават много по-силни гаранции за солидарността.

Бон припомни и изявленията на френския президент Еманюел Макрон, който по време на визита на френско-испанската граница през ноември каза, че иска засилване на граничния контрол в рамките на борбата с незаконната имиграция и тероризма. Държавният секретар призна, че тази позиция може да е подразнила или да е била зле интерпретирана от Мадрид. Той каза, че ако на този етап не може заради терористичната заплаха да има премахване на граничния контрол, то това не е еквивалентно на затваряне на границата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!