Европейският съд за правата на човека осъди Русия за унизително отношение към Навални

OFFNews Последна промяна на 10 ноември 2020 в 16:31 906 0

Европейският съд за правата на човека осъди отново Русия за унизително отношение към опозиционния лидер Алексей Навални, предаде БТА. 

В края на август 44-годишният Навални припадна в самолет на път от Томск за Москва, след като пил чай на летището. Самолетът кацна аварийно в сибирския град Омск, в чиято болница го поставиха в кома. Няколко дни, след това той бе преместен в Германия след първоначална съпротива от страна на Русия, която отпадна след намесата на лидерите на Франция и Германия Еманюел Макрон и Ангела Меркел. Малко по-късно екипът на опозиционера съобщи за нови разкрития, според които Навални е бил отровен от нервнопаралитично вещество от типа "Новичок", разработено за военни цели по съветско време. Москва отрече тези твърдения. Германските изводи бяха потвърдени от френска и шведска лаборатории. През септември Навални бе изписан от берлинската болница "Шарите". В началото на октомври Навални обвини руския президент Владимир Путин, че стои зад отравянето му. Към този момент той все още се намира в Германия и се възстановява.

Решението, постановено днес от съда, е по жалба, внесена от Навални и друг руски опозиционер - Вадим Гунко. 

Съдът постанови днес с единодушие, че Русия е нарушила текстове от Европейската конвенция за правата на човека, забраняващи унизителното или нехуманно третиране, правото на свобода и сигурност, както и на справедлив процес.

Москва ще трябва да плати 8500 евро на Навални и 7500 евро на Гунко за причинени морални щети.

Европейският съд за правата на човека вече е осъждал много пъти Русия за малтретиране на Навални - адвокат по професия и активист, борещ се срещу корупцията.