ЕС налага санкции на шестима руснаци за отравянето на Навални

OFFNews 14 октомври 2020 в 14:43 1284 0

Държавите от Европейския съюз постигнаха съгласие да бъдат наложени санкции срещу шестима руснаци и една организация заради отравянето на руския опозиционер Алексей Навални, предаде БТА. 

Споразумението е постигнато на среща на постоянните представители на страните в Брюксел.

В понеделник външните министри от ЕС се съгласиха да бъдат въведени нови санкции. Те включват замразяване на авоарите и забрана за пътуване и ще влязат в сила до няколко дни, след като завърши писмената процедура. 

Руският външен министър Сергей Лавров заяви днес, че Русия ще даде огледален отговор на санкциите на Европейския съюз във връзка със случая Навални. 

През август 44-годишният Навални припадна в самолет на път от Томск за Москва, след като пил чай на летището.

Самолетът кацна аварийно в сибирския град Омск, в чиято болница го поставиха в кома. Няколко дни след това той бе превозен в Германия след първоначална съпротива от страна на Русия, която отпадна след намесата на лидерите на Франция и Германия Еманюел Макрон и Ангела Меркел. Малко по-късно екипът на опозиционера съобщи за нови разкрития, според които Навални е бил отровен от нервнопаралитично вещество от типа "Новичок", разработено за военни цели по съветско време. Москва отрече тези твърдения. Френска и шведска лаборатории потвърдиха германските изводи.

Миналият месец Навални бе изписан от берлинската болница "Шарите".

Преди време Навални обвини руския президент Владимир Путин, че стои зад отравянето му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови