Европарламентът съди ЕК заради върховенството на закона

OFFNews 29 октомври 2021 в 18:43 1450 0

Давид Сасоли

Европейският парламент заведе дело срещу ЕК пред Съда на ЕС заради осезаемо закъснение при прилагането на механизма за върховенството на закона, с което се обвързва и отпускането на средства. Сегашният акт бе предшестван от резолюция на ЕП отпреди седмица, в която се казваше, че ако комисията не предприеме мерки, ще последва съдебен иск.

Според евродепутатите ЕК не е приложила регламент, "позволяващ на Европейския съюз да преустанови плащанията от бюджета на ЕС към държави членки, в които върховенството на закона е под заплаха".

"Очакваме Европейската комисия да действа последователно и да изпълни това, което председателят Урсула фон дер Лайен заяви по време на последната ни пленарна дискусия по този въпрос. Думите трябва да се превърнат в дела", каза председателят на Европейския парламент Давид Сасоли, цитиран от БНР.

Миналата седмица Полша стана обект на дебати в Европейския парламент, където се сблъскаха мненията на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и премиера на Полша Матеуш Моравиецки.

Основен проблем се оказва Дисциплинарната камара на Върховния съд на страната, в чието лице Брюксел вижда политическа намеса в съдебната система. Самият Моравиецки защити правото на Полша да има свое законодателство там, където държавите членки не са транспонирали правата си на общностно ниво.

По-късно зад него застана и унгарският премиер Виктор Орбан, който на срещата на европейските лидери определи Полша като "най-добрата страна в ЕС".

В сряда съдът в Люксембург наложи рекордната в историята на Евросъюза глоба на Полша от 1 млн. евро дневно заради неизпълнение на негово решение от юли за замразяването на дейността на Дисциплинарната камара. Вчера Фон дер Лайен заяви, че комисията няма да одобри плана за възстановяване и развитие на страната, докато тя не разпусне въпросната камара.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови