Евродепутати изслушват утре Вера Йоурова за България

МС: Премиерът Борисов не е канен на заседанието

OFFNews Последна промяна на 09 септември 2020 в 15:28 8011 0

Вера Йоурова

Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент (LIBE) ще заседава утре, 10 септември, и ще изслушва заместник-председателя на ЕК Вера Йоурова относно Mеханизма за сътрудничество и проверка.

Това става ясно от съобщение на пресслужбата на българското правителство. Съобщението всъщност опровергава тиражирана информация, че на изслушване в LIBE за върховенството на закона у нас е поканен премиерът Бойко Борисов.

"На запитване от страна на Постоянното представителство на България към ЕС в Брюксел е получен отговор от Секретариата на Европейския парламент, че няма да бъде канен представител на правителството, тъй като основната цел е да бъде обсъдена позицията на Европейската комисия относно Механизма от членовете на комисията", посочват от Министерския съвет.

"Нито премиерът Борисов, нито който и да е член на българското правителство имат покана за предстоящото на 10 септември заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент LIBE. Нещо повече – регламентът на предвиденото в дневния ред изслушване на заместник-председателя на Европейската комисия Вера Йоурова относно Механизма за сътрудничество и проверка не допуска изразяване на становище от българското правителство", допълва правителствената информационна служба.

По темата съобщение разпространиха и евродепутати от ГЕРБ. Български представители не са канени на представяне състоянието на МСП в ЕП, обявиха те:

Позиция на евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП

Комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи ще изслуша утре (10 септември 2020 г.) презентация на заместник-председателя на Европейската комисия за ценностите и прозрачността Вера Йоурова. Противно на публикации в социални мрежи и български сайтове, това няма да бъде нито дебат, нито обществено изслушване, а само представяне на актуалното състояние на механизма за сътрудничество и проверка, който засяга както България, така и Румъния.

На това представяне, което е само малка част от общо 14 точки в дневния ред на заседанието на комисията, не са канени и няма да присъстват представители на нито една институция от двете държави, а само евродепутати. Това е обичайна практика при такива представяния, а думата ще могат да вземат само евродепутати. Кои точно са те ще стане ясно малко преди началото на заседанието.

От секретариата на Европейския парламент уточниха, че няма да канят представител на българското правителство, защото на заседанието ще се обсъжда предимно позицията на Европейската комисия по актуалното състояние на МСП, който се отнася и за България, и за Румъния.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови