ЕС забранява руския петрол

Отсрочка ще има за Унгария и Словакия, съобщава Ройтерс

Мая Младенова 04 май 2022 в 11:02 3777 2

Снимка АП/БТА

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предложи поетапно въвеждане на ембарго за руския петрол заради войната в Украйна, санкции за най-голямата руска банка и забрана за излъчване на руски канали на европейските честоти като следващ етап от вече наложените мащабни санкции.

Ако планът бъде одобрен от европейските лидери, това ще бъде повратна точка за най-големия търговски блок в света, който е зависим от руската енергия и трябва да намери алтернативни доставки, пише Ройтерс.

Руската атака на Украйна по суша, въздух и вода от 24 февруари, подновените удари над източната част на страната и страховитите кадри на жертвите в украинските градове преодоляха колебливостта за нов рунд от мерки срещу Русия.

"Днес ще предложим пълна забрана на руския петрол за Европа, заяви пред Европейския парламент в Страсбург Фон дер Лайен.

"Това ще бъде пълна забрана за целия внос от Русия", заяви тя, докато залата я аплодираше.

Мерките на Комисията включват поетапно прекратяване на доставките на руски суров петрол в рамките на шест месеца и на рафинирани продукти до края на 2022 г., заяви фон дер Лайен. Тя се ангажира да сведе до минимум въздействието върху европейските икономики, добавя Ройтерс.

"Разглеждаме проблема със зависимостта си от руския петрол. И нека бъде ясно, че няма да е лесно, защото някои държави членки са силно зависими от руския петрол, но просто трябва да го направим", каза председателят на ЕК.

Последният кръг от санкции ще засегне и Сбербанк, най-големия руски кредитор, както и още три банки. Няколко банки вече бяха изключени от системата за обмен на съобщения SWIFT.

По думите на Фон дер Лайен това ще повлияе на способността на Путин да води разрушителна политика.

"Това ще затвърди пълната изолация на руския финансов сектор от световната система", каза тя.

Фон дер Лайен заяви, че авоари на още високопоставени руски военни служители ще бъдат замразени в ЕС и ще им бъде забранено да пътуват, без да посочва имена. 

Според Франс прес санкциониран ще бъде и руският патриарх Кирил.

Предложенията на ЕК трябва да бъдат одобрени от 27-те държави членки. Ройтерс цитира дипломати, според които вероятно на Унгария и Словакия ще бъде предоставен по-дълъг срок за спиране на вноса на петрол, тъй като те са силно зависими от руската енергия.

Вчера бе съобщено, че България и Чехия възнамеряват да поискат, подобно на Унгария и Словакия, изключение при налагането на ембарго върху вноса на петрол от Русия. Новината съобщи от Франс прес, като се позова на неназовани дипломати и депутати от Европарламента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!