ЕС си даде 2 месеца срок да спре мигрантския поток

ОFFNews 20 януари 2016 в 19:47 4259 7

Марк Рюте.

Председателството на Европейският съюз пое ангажимент за 2 месеца да сложи край на мигрантския поток към Стария континент, стана ясно от изказване на премиера на Холандия Марк Рюте, чиято страна в момента е начело на ЕС, съобщи "Франс прес".

Според него броят на бежанците е "нетърпим" и европейците нямат време. Той подчерта, че гражданите на съюза се притесняват, че щом се затопли през пролетта, бежанците отново ще тръгнат масово към Европа. Затова трябва до края на зимата да се вземат мерки срещу това.

Рюте иска споразуменията, сключени с Турция, относно спирането на бежанския поток, да не остават на думи, ами Ердоган да спази обещанията си.

"ЕС трябва също така да работи със страни като Ливан и Йордания, за да могат бежанците, намиращи се там, да получат подходящите грижи в областта на образованието, здравеопазването и дори заетостта. Горещите точки - центровете за регистриране и разпределяне на бежанците в Гърция и в Италия - трябва да се задействат и предложенията на ЕК относно европейски гранични сили трябва да бъдат гласувани", допълни той.

Преди време премиерът на Холандия предупреди, че Европа рискува да рухне под натиска на бежанците подобно на Римската империя под натиска на варварите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови