ЕС ще обсъжда нови санкции срещу Кремъл

OFFNews 22 февруари 2021 в 08:11 1210 0

Министрите на външните работи от ЕС ще обсъждат действията си срещу Русия на днешното заседание в Брюксел.

Министрите се събират, след като руският съд потвърди решението за 2 години и половина ефективна присъда на руския опозиционен лидер Алексей Навални и след визитата на върховния представител по външната политика Жозеп Борел в Москва, на която ЕС бе наречен "ненадежден партньор" по време на съвместната пресконференция с руския външен министър Сергей Лавров.

Не е ясно дали министрите ще стигнат до решение за налагане на допълнителни санкции срещу руски представители по новия санкционен режим, нито дали Борел ще се възползва от правото си да направи предложения в тази насока.

Това, което стана ясно от дипломатически източници, е, че на прицел няма да попадат руски олигарси, за което настояваха Навални и най-близките му съратници пред Европарламента в края на миналата година.

Предвиден е и видеоконферентен разговор в рамките на два часа с държавния секретар Антъни Блинкънн, с когото министрите ще обсъдят трансатлантическите връзки, кризата с коронавируса, мултилатерализма, сътрудничеството в областта на сигурността и отбраната, съобщава БНР.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови