ЕС налага санкции на руснаците, замесени в отравянето на Навални

OFFNews 12 октомври 2020 в 21:47 2538 2

Снимка архив

Външните министри от Европейския съюз се съгласиха да бъдат наложени нови санкции срещу Русия заради случая "Навални", пише Асошиейтед прес. Предложението беше на Франция и Германия.

Новите санкции са насочени срещу руски длъжностни лица и организации, за които се смята, че са свързани с отравянето на опозиционния лидер Алексей Навални.

Външният министър на Германия Хайко Маас заяви: "След като Организацията за забрана на химическите оръжия потвърди лабораторните резултати от Германия, Франция и Швеция, е пределно ясно, че говорим за нарушаване на забраната за използване на химически оръжия. Това не може да остане без последствия."

Санкциите бяха предложени от Франция и Германия, според които Русия не е предприела стъпки за изясняване на случая с отравянето на Навални, както и че от Кремъл не са дали достоверно обяснение за наличието на Новичок в тялото на Навални, което миналата седмица беше потвърдено от ОЗХО.

Според върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел, санкциите са приети с пълно единодушие. Те предвиждат замразяване на сметките на заподозрените лица и налагане на забрани за пътуване в Европа. Борел не даде подробности за лицата, на които могат да бъдат наложени тези санкции и кога те ще влязат в сила.

Припомняме, че западните държави и НАТО многократно призоваваха Русия да разследва случая, но Кремъл отрича да има връзка между руските власти и отравянето.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7014

2

Диди

13.10 2020 в 10:14

Банално и тъпо. Интереес нищожен. Ефект нула. Това е нещо като "бий по самара да разбере магарето" , но днес магарето не е онова магаре от едно време. Днес магарето е с потенциал на хиляди коня и явно не му дреме от потупване по задникка.

10372

1

elbarbudo

12.10 2020 в 22:33

а кои са замесени, освен нервния агент?