ЕС може да изключи временно Гърция от Шенген, ако не спре мигрантите

OFFNews 12 февруари 2016 в 16:00 4586 1

Европейският съюз може временно да замрази членството на Гърция в Шенген, ако до три месеца не затегне граничния си контрол, за да намали притока на мигранти към Европа. 

Брюксел започна официално днес процедура, с която на Атина се дават три месеца за овладяване на контрола над границите, въпреки съпротивата на гръцкото правителство по въпроса. 

ЕС отправи и 50 препоръки за затягане на проверките на границите, съобщи Reuters. 

Ако правилата не бъдат изпълнени, останалите държави в Шенген ще имат право да възстановят граничния контрол за срок от 2 години. 

Понеже Гърция няма сухопътна граница с останалите държави в Шенгенското пространство, паспортният контрол ще бъде възстановен по пристанища и летища.

От Брюксел са категорични, че целта не е Гърция да бъде изолирана или обвинявана за бежанската криза, а по-скоро да се даде възможност на държавите в Шенген да въведат граничен контрол, без това да нарушава правилата. 

Временен граничен контрол вече беше въведен от Германия и Австрия. Според действащите в момента правила обаче държавите в Шенгенското пространство имат право да въведат граничен контрол в рамките на до 6 месеца, а след това времето на действие на мярката да бъде удължавано още три пъти по 6 месеца, ако партньорите докажат, че това се налага. 

След като се появи предложението за даване на срок от три месеца на Гърция да се справи с контрола по границите си, редица европейски държави отправиха критики към Атина. 

Австрийският вътрешен министър Йохана Микл-Лайтнер дори подчерта, че е мит невъзможността на Гърция да се справи с граничния контрол, тъй като флотът на страната е един от най-големите в Европа.

Появи се и предложение за това Гърция да затвори напълно границите си срещу опрощаване на значителна част от дълга ѝ към международните кредитори. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови