Quantcast

Брюксел даде на Гърция три месеца да подобри контрола на границите си

OFFNews Последна промяна на 27 януари 2016 в 17:50 3057 2

Европейската комисия даде на Гърция три месеца да започне по-сериозно да изпълнява задълженията си по опазване на границите на Шенгенското пространство.

Според Брюксел Гърция сериозно е пренебрегнала задълженията си и ако това не се промени в следващите месеци, тя може да стане обект на гранични проверки на други страни членки на ЕС, обяви зам.-председателят на ЕК Валдис Домровскис.

Заключението на ЕК е стъпка към удължаването на въведения граничен контрол на редица държави в Шенген заради мигрантите. 

Ултиматумът идва на фона на продължаващата вече няколко месеца дискусия за бъдещето на Гърция в Шенген. 

Ако не можем да подсигурим гръцко-турската граница, то шенгенските граници трябва да се преместят в централна Европа. Трябва да наричаме нещата с истинските им имена. Всички знаят, че трябва да осигурим безопасността на границите, заяви преди срещата на вътрешните министри на страните от ЕС в Амстердам австрийският вътрешен министър Йохана Микл-Лайтнер. 

Тя допълни, че е мит невъзможността на Гърция да се справи с граничния контрол, тъй като флотът на страната е един от най-големите в Европа.

След срещата на вътрешните министри в Амстердам държавите членки на ЕС се обърнаха към ЕК с молба да се подготви за удължаване на граничния контрол в Шенген до 2 години.

Гръцки медии съобщиха, че се обсъжда и предложението Гърция да затвори границите си за мигранти срещу опрощаване на сериозна част от дълга към международните кредитори. 

Това предложение е получило подкрепата и на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. 

„Възмутително е страната ни да се превърне в затвор и място за заточение на Европа срещу заплащане. Ключът за намаляването на потоците се намира в Турция. Европейската комисия трябва да работи интензивно с Турция за тяхното намаляване. Всички в Европейския съюз са съгласни с това”, коментира по този повод гръцкият зам.-министър за миграцията Янис Музалас.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.01 2016 в 02:41

И като Меркел каже:
-Айде ве, ко стана??? Ше идвате ли???
За Гърция още 6 месеца срок.
И за Турция още 3 милиарда помощи.
Един кани, друг плаща масрафа.

27.01 2016 в 21:05

Лаладжииски истории...