ЕС иска да създаде агенция за обща охрана на външните граници на съюза

ОFFNews 10 декември 2015 в 21:28 3769 2

Снимка Impact Press Group

Българска гранична полиция.

Депутатите в Брюксел ще обсъждат варианта за създаването на общоевропейска агенция за охрана на външните граници на съюза, предаде "Файненшъл таймс".

Предстои идният вторник да бъдат гласувани нови мерки относно сигурността на ЕС, като основна част от тях засягат увеличаването на правомощията на агенцията за контрол по границите Фронтекс, както и повишаването на парите ѝ с 54%. Възможно е и тя да бъде преструктурирана в съвсем нов силов орган.

„Това означава по-сериозна намеса в спасителните операции в Средиземно море. Това означава по-сериозна намеса в горещите точки, там където се разпределят емигрантите”, обясни евродепутатът Илияна Йотова, цитирана от bTV

Според "Файненшъл таймс" подобно действие би било най-голямото делегиране на суверенни права на държавите към единен орган от създаването на еврото насам. Държавите в съюза от 15 години насам спорят по въпроса дали трябва да се допусне страните да се откажат от една от основните си функции - самостоятелното пазене на границите си.

Въпреки това кризата с мигрантите убеди много от депутатите, че в настоящия си вид Фронтекс не може да се справи с подобни проблеми и са необходими по-сериозни мерки. Досега тя имаше по-скоро съветнически и наблюдателни правомощия, разчитайки на живата и материална сила и желание за съдействие на всяка страна членка.

Ако новите промени бъдат приети, заместникът на Фронтекс ще може да закупува собствено оборудване, да наема собствени екипи, ще може да оперира в държави като Македония и Сърбия, които не са членки на ЕС, както и ще има правото да депортира от Европа хора, които е сметнато, че нямат причина да са тук.

Тя ще спазва закона на всяка отделна държава, в която оперира, като ще има право да разполага с определен брой гранични полицаи от всяка страна. Страните ще продължат да пазят границите си сами, но в случай на криза, агенцията ще може да се намесва директно и да праща свои хора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!