ЕС и Турция се споразумяха за бежанците (обновена)

OFFNews 18 март 2016 в 16:43 5401 2

Европейският съюз и Турция постигнаха споразумение за бежанската криза. Това съобщи премиерът на Финландия Юха Сипиля в Twitter.

По-рано днес лидерите на ЕС достигнаха до общо споразумение за предложението на страните членки към Турция, което беше представено на Анкара. 

След това лидерите на ЕС се срещнаха, за да обсъдят резултатите от интензивни сутрешни разговори между председателя на Европейския съвет Доналд Туск и турския премиер Ахмет Давутоглу.

Турският премиер е изразил готовност да подкрепи окончателния вариант на споразумението. 

Връщането на нелегалните мигранти, дошли от Турция в Гърция, започва на 20 март, писа в социалната мрежа премиерът на Чехия Бохуслав Соботка.

Следващата седмица ще бъде представен проект за това как да бъдат похарчени първите 3 млрд. евро за Турция. Анкара обаче е изразила опасения за това, че средствата се отпускат бавно. 

Някои от обещаните на 7 март придобивки са оттеглени. 

Споразумението предвижда срещу всеки сириец, върнат към Турция от гръцки острови, друг сириец да бъде преместен от Турция в ЕС. Приоритет ще се дава на мигрантите, които не са се опитвали да влязат незаконно в ЕС. В споразумението е предвиден и таван от 72 000 места за пренастаняване.

Ако броят на върнатите в Турция сирийци от гръцки острови се доближи до тази цифра, механизмът "един за един" ще бъде преразгледан. Без това обаче броят не може да бъде надвишаван.

В замяна на приемането на споразумението за миграцията на Турция е обещана либерализация на европейските визи за турски граждани и падане на визовия режим до края на юни 2016 г.

За да се случи това обаче, Анкара трябва да изпълни 72 критерия, изредени в споразумението.

ЕС се ангажира да ускори изплащането на помощта от 3 милиарда евро, обещани вече на Турция, за да подобри условията на живот на сирийските бежанци в страната. Когато този ресурс се изчерпи, ЕС ще отпусне допълнително финансиране от 3 милиарда долара до края на 2018 г. В този случай обаче Анкара ще трябва да изпълни още условия. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!