ЕП замрази преговорите за миграцията

OFFNews 20 септември 2023 в 19:28 977 0

ЕП

Снимка Архив

Европейският парламент.

Европейският парламент обяви, че ще замрази преговорите със страните от ЕС за планираната реформа на механизма на блока за предоставяне на убежище, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Държавите членки засега не са успели да се споразумеят за обща позиция по спорните части от реформата, се казва в прессъобщението. И се отбелязва, че преговорите между Европарламента и страните от ЕС по спорните въпроси няма да продължат, докато столиците не постигнат консенсус.

Днешното решение засилва натиска срещу германското правителство, тъй като Берлин не подкрепи предложен през юли компромис за така наречения кризисен регламент, отбелязва ДПА. Предложението предвижда по-дълги срокове за регистрацията на молби за предоставяне на убежище, получени по външните граници на ЕС, както и възможност за понижаване на стандартите за настаняване и грижи. Освен това се предвижда възможност хората, търсещи убежище, да бъдат задължени да останат в приемни центрове в близост до границата в продължение на повече от 12 седмици.

Германското правителство се опасява, че стандартите за полагане на грижи за търсещите убежище биха могли да бъдат снижени прекалено много. Полша и Унгария, които изповядват твърдолинейни възгледи по въпроса за миграцията, обаче смятат, че предложените промени не стигат достатъчно далеч.

Забавянето на разговорите е особено важно предвид предстоящите през юни догодина избори за Европейски парламент. Възможно е да се наложи преговорите между страните от ЕС и Европейския парламент, които не са приключили преди вота, да започнат отново с новоизбраните депутати или да се проведат с големи закъснения. В случая с реформата в областта на предоставянето на убежище това би било особено сериозен провал, тъй като законодателството се подготвя от години, отбелязва ДПА. Основната цел на реформата е да се справи с незаконната миграция към ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки