ЕП иска гаранции за правата на европейците във Великобритания след Брекзит

Кралството няма да депортира граждани на ЕС след изхода

OFFNews 17 януари 2020 в 19:23 1985 0

Снимка АА

Европейският парламент прие резолюция, с която настоява за контрол и гаранции за защитата на правата на европейските граждани във Великобритания след Брекзит, и иска уверения за същото от страна на британските власти.

По време на вчерашния дебат по резолюцията главният преговарящ Мишел Барние подчерта, че въпреки представените данни, има много случаи на хора, които изпитват трудности с подаването на документи за уседналост и получаването на отговор до 31 януари, когато Кралството трябва да напусне ЕС.

Евродепутатите настояват правата на европейците да бъдат спазени и само при това задължително условие те ще дадат одобрението си за споразумението за Брекзит. Под въпрос е поставено и създаването на „независим орган“ от Обединеното кралство, предвиден в споразумението за оттеглянето. Те отбелязват, че биха приветствали създаването на съвместен механизъм за контрол с участието на Европейския парламент и парламента на Обединеното кралство.

Великобритания няма автоматично да депортира граждани на ЕС, които не са подали молби за правото на пребиваване в страната след нейното излизане от съюза, заяви в петък главният координатор на Европейския парламент по въпроса за Брекзит - Ги Верхофстат, цитиран от БНР.

Верхофстат се срещна в четвъртък с британски министри, включително с министъра за Брекзит - Стивън Баркли и  посочи, че е получил уверения от тях, че ще има гратисен период за онези, които не са кандидатствали по схемата за "статут на уседналост" на Великобритания до крайния срок през юни 2021 година.

"Какво ще се случи с тези хора дори след гратисния период? Е, няма да има автоматично депортиране", посочи той пред радио Би Би Си. "След гратисния период те ще имат възможност да кандидатстват, предоставяйки основания, поради което не е било възможно да направят това в рамките на нормалните процедури и срокове".

Попитан от Би Би Си за истинността на думите на Верхофстат, говорителят на британския премиер Борис Джонсън потвърди, че няма да има автоматично депортиране след Брекзит.

Към края на миналата година за статут на уседналост са кандидатствали над 2,7 милиона от приблизително 3,5 милиона граждани на ЕС, живеещи във Великобритания. На около 2,5 милиона европейци е било казано, че могат да продължават да живеят и работят в Обединеното кралство след Брекзит, като на този етап само 6 заявления на "сериозни и закоравели престъпници" са били отхвърлени, отбеляза Би Би Си.

По-рано тази седмица обаче ЕС изрази загриженост относно противоречив сигнали за това какво ще се случи с тези, които не успеят да го направят навреме.

Великобритания ще напусне ЕС на 31 януари, след като договори условията за развода в края на миналата година, но ще остане обвързана към всички правила на блока до края на 2020 година в рамките на т.нар. "преходна фаза", целяща контролирано, а не хаотично излизане от съюза.

Ги Верхофстат също така посочи, че гражданите на ЕС, на които е предоставен статут на уседналост, желаят да им бъде предоставен реален документ, за да могат да докажат, че имат право да останат във Великобритания. Той отбеляза, че управляващите в Лондон са му казали, че се разглежда възможността за подобни документи.

Запитан от радио Би Би Си дали смята, че Великобритания някога може да се върне в ЕС, Ги Верхофстат отговори утвърдително, но не се ангажира с време. "Ще има ново поколение, което ще каже: Какво направихме? Искаме да се върнем обратно", прогнозира той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови