ЕНП: Няма да подкрепим резолюцията за България, трябва да се преработи

OFFNews 08 октомври 2020 в 13:39 3367 2

Групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент няма да подкрепи днес резолюцията за състоянието на правовата държава и основните права в България, изготвена от председателя на парламентарната комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи Хуан Агилар (социалисти и демократи, Испания).

Това се посочва в изявление на парламентарната група на ЕНП, цитирано от БТА. 

Допълва се, че ЕП не се е произнесъл по случаите с Малта, Словакия и Румъния, както и че предложената резолюция не служи на каузата за върховенство на закона. Групата на ЕНП призовава резолюцията да бъде преработена.

България измина дълъг път, някои предизвикателства остават. Трябва да подкрепим работата на българските власти за прилагане на по-нататъшни реформи, свързани с основните европейски ценности, върховенството на закона, независимата съдебна власт и борбата с корупцията, призовават от ЕНП.

Доверяваме се на общите положителни заключения на Европейската комисия от докладите по механизма за сътрудничество и проверка. Насърчаваме за скорошно приложение на останалите реформи, така че целите да бъдат постигнати изцяло и механизмът да приключи, допълва парламентарната група. Изразява се подкрепа за правото на мирен протест.

Призоваваме българските граждани да използват своя глас и демократична власт, като гласуват на предстоящите общи избори през март догодина, се допълва в изявлението.

Резолюцията ще бъде гласувана днес следобед. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15614

2

OTBPAT

08.10 2020 в 14:15

Имам нов поглед върху брексит след цялата тая... уйдурма :))

3767

1

Име на профила

08.10 2020 в 13:49

Докъде са го докарали... Комунистите и либерастите в европарламента са по-малко продажни от т.нар. демократи...

Не, че е някаква велика тайна, но и там очевидно е пълно с платени или чисто некомпетентни хрантутници.