Поправките за президента и съветниците му не влизат в резолюцията на ЕП за страната ни

OFFNews 08 октомври 2020 в 10:09 5860 3

Европейският парламент отхвърли внесените поправки, които визираха българския президент в проекторезолюцията за ситуацията на върховенството на закона в България. 

С гласовете на социалистите, либералите и зелените, евродепутатите отхвърлиха предложенията, които целяха в текста за корупция по високите етажи на властта към премиера да бъде добавен и президентът на България.

Не бе прието и предложението да се добави текст за връзките между чужди разузнавателни служби и съветници на президента, както и да се приветства решението на българското правителство да изгони дипломати, за които се твърди, че са провеждали военен шпионаж и са събирали информация, която представлява държавна тайна, за да я предадат на трета държава, съобщи БНР. Не получи зелена светлина и текстът, в който се визираха съветниците на държавния глава Пламен Узунов и Илия Милушев, обвинени в длъжностни престъпления, като незаконно притежание и съхранение на голям брой документи, също представляващи класифицирана информация и придобити незаконно от Държавна агенция „Разузнаване“, както и в участие в престъпно сдружение за търговия с влияние, като част от престъпната дейност е било и оказването на влияние с цел руски гражданин да получи българско гражданство.

Отпадна и предложеният текст за политическата неутралност на президента и това, че използва продължаващите протести като платформа за своята позиция.

Текстът, който обвързваше протестите с финансирането им от бизнесмена Васил Божков, бе оттеглен от вносителката Роберта Мецола още вчера. 

Отпаднаха и текстовете, в които се искаше отпадане на мониторинга по механизма за сътрудничество и проверка за България. Депутатите не приеха и поправката на Ангел Джамбазки, в която той искаше да бъде заличено съжалението, че България не е ратифицирала Истанбулската конвенция. 

Мецола беше автор на преобладаващата част от измененията, които целяха да се смекчат критичните пасажи срещу премиера и правителството. 

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  4005

  3

  AnderXale07

  08.10 2020 в 12:14

  Влезнах през прокси сървър на страницата на Мецола да я питам защо дискриминара цял един народ, спирайки достъпа му до страницата й. Бях блокиран на втората минута. Не мога да разбера как така може да пише текстове и резолюции относно нас, а ни блокира във фейсбук. Ние да не сме стадо овце? Това ли е свободата на словото? Това ли са ценностите на ЕС? За това ли се водят войни по цял свят и ЕС и САЩ се мешат във вътрешните работи на отделните страни? #BULexit

  20699

  2

  Новак

  08.10 2020 в 10:46

  Ако цитираме точно човека, който тази дропла защитава, ще кажем:
  “Акъл се набива на умен човек, на прост к..р се набива”
  На нея акъл не можаха да и набият - остава вариант 2.
   
  X

  Там ли му е мястото на Войнишкия паметник (подкаст с Манол Глишев)