ЕП гласува днес резолюцията за страната ни

Елена Йончева за призива на Нинова да не се подкрепят част от промените: Текстът се приема изцяло

OFFNews 08 октомври 2020 в 07:38 2771 0

Европейският парламент ще гласува днес резолюцията за България, посветена на върховенството на закона и борбата с корупцията, както и кои поправки в текста, разгледани снощи, ще влязат в документа. 

Резултатите от вота за проекторезолюцията ще станат ясни по-късно днес. 

Над 40 предложения бяха внесени от групите на Европейската народна партия, на консерваторите и реформистите и на либералите. 

По-голямата част от тях бяха предложени от Групата на Европейската народна партия, внесени от малтийската евродепутатка Роберта Мецола. Тя настоява в резолюцията да има текст за българския президент, в който се казва, че макар че трябва да е надпартиен, президентът е "против правителството и използва протестите като платформа, за да изразява своите позиции". 

Мецола беше предложила и текст, който се отнася за Васил Божков, без да споменава името му, че  той налива финансови средства в продължаващите протести. От "Отровно трио" обявиха, че ще я съдят заради това твърдение. По-късно тази поправка беше оттеглена, а самата Мецола написа в Туитър: 

"Успокойте се, хора! Групата на ЕНП никога не е казвала, нито е възнамерявала да каже, че всички протестиращи в България са платени. Всъщност, много от нашите поправки засилват правото да се протестира. Но разбираме, че въпросната поправка е била неправилно тълкувана и е оттеглена", написа тя. 

Поправките, които аз внесох, са в две посоки. По-важните за мен са тези, които застрашават българската национална сигурност и териториалното единство на държавата. Поправките, които биха дали основание сепаратисти да имат претенции към българската територия. Поправки, които биха дали основание други езици да стават официални по време на избори в България. Това е сепаратизъм и е насочено срещу териториалната цялост на България. Няма нищо общо с никаква корупция. Изобщо не му е местото тук. По никакъв начин", казва Джамбазки, цитиран от БНТ. 

Според Елена Йончева, която е единият от инициаторите на резолюцията, повечето от поправките няма да бъдат приети. 

По повод призива на лидера на БСП Корнелия Нинова евродепутатите от партията да подкрепят резолюцията, но да отхвърлят текстовете, свързани с Истанбулската конвенция, Йончева обясни, че резолюцията се гласува като цяло. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !